Linkovi

Bivši komandir Wagnera traži azil u Norveškoj nakon što je pobjegao iz Rusije


centar privatne vojne grupe Wagner u Sankt Peterburgu
centar privatne vojne grupe Wagner u Sankt Peterburgu

Bivši komandir ruske plaćeničke grupe Wagner koji se borio u Ukrajini rekao je da je pobjegao u Norvešku i da traži azil u strahu za svoj život nakon što je svjedočio ubijanju i maltretiranju ruskih zarobljenika dovedenih na liniju fronta.

Andrej Medvedev, koji se pridružio grupi 6. jula 2022. godine, uz četveromjesečni ugovor, rekao je u videu koji je objavila grupa za ljudska prava Gulagu.net da je prešao granicu s Norveškom prije nego što ga je privela norveška policija.

Medvedev, siroče koje se pridružilo ruskoj vojsci i odležao u zatvoru prije nego što se pridružio Wagneru, rekao je da je pobjegao iz grupe nakon što je svjedočio ubijanju zarobljenih dezertera iz Wagnera.

"Bojim se da ću umrijeti u agoniji", rekao je Medvedev Vladimiru Osečkinu, osnivaču grupe za ljudska prava Gulagu.net, koja je rekla da je pomogla Medvedevu da napusti Rusiju nakon što je prišao grupi u strahu za svoj život.

Rekao je da je prešao granicu, penjući se kroz ograde od bodljikave žice i izbjegavajući graničnu patrolu sa psima, i čuo je kako stražari pucaju dok je trčao kroz šumu i preko tankog leda koji je razbijao Norvešku.

Norveška policija saopćila je da je jedan strani državljanin uhapšen u noći s četvrtka na petak nakon što je ilegalno prešao rusko-norvešku granicu na Arktiku i tražio azil.

Njegov norveški advokat rekao je da se Medvedev sada nalazi u "oblasti Osla", ali nije iznio detalje.

"Ono što je za njega (Medvedeva) važno je da imigracione vlasti razjasne njegov status što je prije moguće", rekao je advokat Brynjulf Risnes za Reuters.

Medvedev još nije razgovarao s norveškom sigurnosnom policijom i nije postignut dogovor za intervju, rekao je Risnes.

"Siguran sam da će to biti pitanje u jednom trenutku", rekao je Risnes, koji je odbio reći gdje se Medvedev borio u Ukrajini.

"Kaže da je učestvovao u bitkama, za koje kaže da su bile jasne borbene situacije... i da nije bio u kontaktu sa civilima", rekao je Risnes.

Jevgenij Prigožin, koji je osnovao Wagner, rekao je da je Medvedev radio u norveškoj jedinici Wagner, ali da je "maltretirao zatvorenike".

"Budite oprezni, on je veoma opasan", rekao je Prigožin u izjavi koju je objavila njegova portparolka. Prigožin se u izjavi nije osvrnuo na tvrdnje o ubistvima ili maltretiranju zatvorenika.

U intervjuima s Gulaguom, Medvedev je rekao da je postao nezadovoljan nakon što mu je Wagner više puta produžavao ugovor bez njegovog pristanka. Rekao je da je bio svjedok ubijanja i maltretiranja ruskih zarobljenika koje je Wagner doveo na front.

Medvedev je rekao da su gubici bili veoma visoki nakon što je Wagner počeo da šalje veliki broj zatvorenika na front u drugoj polovini 2022. Vagnerova služba unutrašnje bezbednosti izrekla je ekstremne kazne, rekao je Medvedev.

Rekao je da je u njegovoj jedinici bio i čovjek koji je prikazan u novembru kako je pogubljen maljem.

Wagnerova izjava se ne odnosi na Medvedeva o kažnjavanju i gubicima na bojnom polju, niti na to da mu je ugovor više puta produžen.

Prigožin je rekao da je njegova grupa efikasna borbena snaga jer ima veliko iskustvo na bojnom polju, dobro je snabdevena, ima meritokratski sistem komandovanja u kojem svi mogu da doprinesu i "najstrožu disciplinu".

Rusija je poslala snage u Ukrajinu 24. februara u, kako kaže, "specijalnoj vojnoj operaciji" za "denacizaciju" svog susjeda i zaštitu ruske sigurnosti.

XS
SM
MD
LG