Linkovi

New Mexico: Bivši kandidat Republikanaca uhapšen zbog pucanja na kuće poslanika


Elections Congress New Mexico
Elections Congress New Mexico

Neuspješni republikanski kandidat za kojeg su vlasti navele da je ljut zbog njegovog poraza i iznio neosnovane tvrdnje da su izbori prošlog novembra "namješteni" protiv njega uhapšen je u vezi s nizom pucnjava iz automobila usmjerene na domove demokratskih poslanika u najvećem gradu Novog Meksika.

Solomon Pena, 39, uhapšen je u ponedjeljak navečer, samo nekoliko sati nakon što su ga pripadnici SWAT-a priveli i uručili naloge za pretres u njegovoj kući, saopštila je policija.

Šef policije u Albuquerqueu Harold Medina opisao je Penu kao "mozak" onoga što je, kako je rekao, politički motivisana zavjera koja je dovela do pucnjava na domove dvojice lokalnih povjerenika i dva državna zakonodavca između početka decembra i početka januara.

U pucnjavama niko nije povrijeđen, ali su u jednom slučaju tri metka prošla kroz spavaću sobu desetogodišnje kćerke državnog senatora.

Pena se u novembru neuspješno kandidirao protiv aktuelnog državnog poslanika Miguela P. Garcie, dugogodišnjeg demokrate koji predstavlja House District 14 u Južnoj dolini. Garcia je pobijedio sa 48 postotnih poena, ili otprilike 3.600 glasova.

Nakon izbora, kako je saopštila policija, Pena se nepozvan pojavio u domovima izabranih zvaničnika sa, kako je tvrdio, dokumentima koji dokazuju da je pobijedio u trci. Nije bilo dokaza o široko rasprostranjenoj prevari birača u Novom Meksiku 2020. ili 2022. godine.

Pucnjave su počele ubrzo nakon tih razgovora.

"Ova vrsta radikalizma je prijetnja našoj naciji i stigla je do našeg praga upravo ovdje u Albuquerqueu u Novom Meksiku", rekao je gradonačelnik Tim Keller. "Ali znam da ćemo se povući i nećemo dozvoliti da ovo pređe prag."

Četvorica muškaraca urotila su se s Penom, koji im je optužen da im je platio gotovinom kako bi izvršili najmanje dvije pucnjave u ukradenim vozilima, dok je Pena "povukao okidač" tokom jednog od zločina, rekao je zamjenik komandira policije Kyle Hartsock.

Detektivi su identifikovali Penu kao svog ključnog osumnjičenog koristeći kombinaciju zapisa mobilnog telefona i vozila, intervjua sa svjedocima i čahura prikupljenih u kućama poslanika, saopštila je policija. Njegovo hapšenje uslijedilo je nedelju dana nakon što je Medina objavila da su identifikovali osumnjičenog za pucnjavu.

Penin advokat koji bi mogao komentirati optužbe nije u ponedjeljak navečer naveden u zatvorskoj evidenciji.

Niko nije povrijeđen u pucnjavama, koje su se dogodile usred porasta prijetnji članovima Kongresa, članovima školskih odbora, izbornim zvaničnicima i drugim državnim radnicima širom zemlje. U Albuquerqueu, policija se bori da se pozabavi godinama unazad rekordnih ubistava i upornog nasilja iz oružja.

Pucnjave su počele 4. decembra, kada je ispaljeno osam metaka na kuću komesara okruga Bernalillo Adrianna Barboe. Nekoliko dana kasnije, na meti je bio dom državnog poslanika Javiera Martineza, nakon čega je uslijedila pucnjava 11. decembra u kući povjerenice okruga Bernalillo Debbie O'Malley. Na njenu kuću ispaljeno je više od deset metaka, saopštila je policija.

Posljednja vezana pucnjava, usmjerena na dom državne senatorke Linde Lopez, odigrala se u ponoć 3. januara. Policija je rekla da je ispaljeno više od deset hitaca, a Lopez je rekla da su tri metka prošla kroz spavaću sobu njene desetogodišnje kćerke.

Istražitelji su dobili ključ u slučaju nakon što je tehnologija koja može otkriti zvuk pucnjave dovela policajca u njen kvart ubrzo nakon što su ispaljeni hitci.

Policajac je pronašao čahure koje odgovaraju pištolju pronađenom kasnije tog jutra u Nissan Maxima registrovanom na Pena. Oko 1:30 ujutro, oko sat vremena nakon pucnjave u Lopezinoj kući, policija je zaustavila Nissan oko 6 kilometara od kvarta poslanika.

Vozač, koji je u ponedjeljak navečer identificiran kao Jose Trujillo, uhapšen je po neriješenoj potjernici, što je dovelo do otkrića više od 800 tableta fentanila i dva vatrena oružja u automobilu, saopštila je policija.

Očekuje se da će krivična prijava u kojoj se tačno navode optužbe protiv bivšeg političkog kandidata biti objavljena narednih dana. Očekivala su se i dodatna hapšenja i optužbe, ali policija je odbila da daje detalje, pozivajući se na istragu koja je u toku.

Detektivi su također istraživali dvije dodatne pucnjave za koje su prvobitno vjerovali da bi mogle biti povezane sa slučajem Pena: jednu u blizini bivšeg predizbornog ureda glavnog tužioca Novog Meksika Raula Toreza i drugu u uredu državnog senatora Antonija Maestasa. Policija je u ponedjeljak saopćila da pucnjave nisu povezane.

Republikanska stranka Novog Meksika osudila je Penu u izjavi u ponedjeljak navečer. “Ako Pena bude proglašen krivim, mora biti procesuiran u punom obimu zakona.”

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG