Linkovi

Bivši južnokorejski predsjednik osuđen na 15 godina zatvora zbog korupcije


Bivši predsjednik Južne Koreje, Lee Myung-bak, dok ga dovode na suđenje u Seulu, 6. septembra 2018.
Bivši predsjednik Južne Koreje, Lee Myung-bak, dok ga dovode na suđenje u Seulu, 6. septembra 2018.

Bivši predsjednik Južne Koreje, Lee Myung-bak, osuđen je na 15 godina zatvora u petak zbog brojnih optužbi za korupciju.

Njemu je takođe naloženo da plati gotovo 11,5 miliona dolara kazne.

Lee je optužen da je uzeo nekoliko miliona dolara mita od Samsunga i drugih kompanija dok je bio na dužnosti, kao i zbog pronevjere gotovo 35 miliona dolara od kompanije sa kojom je bio povezan

Tužioci su u početku tražili kaznu od 20 godina zatvora zbog njegovih nezakonitih radnji.

Lee je odbijao da je uradio nešto nezakonito i nazivao je slučaj koji se vodi protiv njega "političkom osvetom". U pritvoru je od 23. marta.

Lee je četvrti izabrani južnokorejski lider koji je osuđen na zatvorsku kaznu, nakon što je napustio funkciju na koju je izabran.

U gotovo 90-ominutnom ročištu koje je prenosila televizija, Sud je presudio da je bivši predsjednik Lee praktično vlasnik kompanije svoga brata, DAS. Sud je utvrdio da je Lee naložio zvaničnicima kompanije da organizuju crne fondove i učestvuju u računovodstvenim mahinacijama. Lee je dugo bio sumnjičen da je pravi vlasnik kompanije DAS, koja se našla u centru skandala koji je vodio do njegovog hapšenja.

Lee je takođe proglašen krivim za prihvatanje 5,85 miliona od kompanije Samsung electronics. Sud je utvrdio da je povod tog podmićivanja bila dogovorena popustiljivost u istrazi zataškavanja poreza njihovog predsjedavajućeg, Lee Kun-hee-ja.

Centralni sud u Seulu utvrdio je da je Lee samo odgovoran za pronevjerenih 21,7 miliona dolara, navodeći nedostatak dokaza za svih 35 miliona, za koje ga je teretilo tužilaštvo.

Lee nije bio prisutan u sudnici u petak kada se čitala presuda, u znak protesta što se ročište prenosi uživo preko televizije.

Lee Džun Hjun učestvovao je u pisanju ovog izveštaja

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG