Linkovi

Bivši šef Trumpovog kabineta više ne sarađuje u istrazi upada u Kongres


ARHIVA - Bivši šef Trumpovog kabineta Mark Medouz
ARHIVA - Bivši šef Trumpovog kabineta Mark Medouz

Bivši šef Trumpovog kabineta Mark Medouz odlučio je da više ne sarađuje sa specijalnim odborom Predstavničkog doma koji istražuje smrtonosne nemire u kompleksu američkog Kongresa 6. januara, saopštio je njegov advokat Džordž Tervilger.

Tervilger je u pismu naveo da bi davanje iskaza bilo "neodrživo" zato što odbor "nema namjeru da poštuje ograničenja" u pogledu pitanja za koja bivši predsjednik Donald Trump tvrdi da ne mogu da se pokrenu zbog izvršne privilegije.

Izvršna privilegija je pravo predsjednika i drugih članova izvršne grane vlasti da zaštite povjerljivost nekih komunikacija, pod određenim okolnostima.

Tervilger je naveo da je proteklog vikenda saznao da je odbor uputio obavezujući poziv kompaniji za komunikacije koji bi, kako je ocijenio, obuhvatio "veoma lične" informacije.

Portparol odbora nije komentarisao pismo Medouzovog advokata. Predsjedavajući, kongresmen Beni Tomson, rekao je prošle nedelje da Medouz preko advokata sarađuje sa odborom, da dostavlja dokumenta i da je pristao na davanje iskaza.

Dodao je da će odbor "nastaviti da procjenjuje koliko bivši zvaničnik Bijele kuće poštuje obavezujući poziv, poslije davanja iskaza" i upozorio da će svjedoci, koji se ne budu odazivali pozivu, biti proglašeni krivim za nepoštovanje Kongresa.

Medouz je proteklih dana u centru pažnje javnosti zbog nove knjige u kojoj je otkrio da je Trump dobio pozitivan rezultat na kovid test prije predsjedničke debate i da je bio daleko bolesniji nego što je u to vrijeme objavila Bijela kuća.

Trump - koji je pristalicama rekao da se žestoko bore prije nego što su upale u Kongres da bi pokušale da zaustave potvrdu izborne pobjede predsjednika Džoa Bajdena - pokušava da omete rad odbora, tvrdeći pred sudom da Kongres ne može da dobije informacije o njegovim privatnim razgovorima u Bijeloj kući.

XS
SM
MD
LG