Linkovi

Bivši šef Trumpove kampanje Srbiji i regionu: Sad je trenutak


Učesnici skupa "Razumeti Ameriku danas" u beogradskom hotelu Hajat, 23. aprila 2018.
Učesnici skupa "Razumeti Ameriku danas" u beogradskom hotelu Hajat, 23. aprila 2018.

I Srbija, i zemlje regiona, i svaka druga zemlja, koje želi redefinisane i bolje odnose sa Sjedinjenim Državama, sada i narednih šest i po ili naredne dvije i po godine, dok traje vrijeme administracije Donalda Trumpa, ima priliku da to i postigne, rekao je na skupu "Razumjeti Ameriku danas" u Beogradu, Corey Lewandowski, bivši šef izbrnog štaba Donalda Trumpa.

Trump je, rekao je, uvijek okrenut budućnosti i građenju novih odnosa.

"Trumpova administracija ne polaže mnogo na to što se desilo ranije. State Department je decenijama vodio spoljnu politiku u pogrešnom smjeru, to je sada gotovo. Ako želimo da imamo bolje odnose između dvije zemlje, to će se desiti zahvaljujući vašem većem prisustvu u Washingtonu. Za to je potreban je proces obrazovanja. Vaše veće prisustvo u Washingtonu ključno je za unaprijeđenje odnosa. Nadam se da ćete ovu priliku iskoristiti", rekao je Lewandowski i podsjetio da će uskoro biti 100 godina otkako je predsjednik Woodrow Wilson​ podigao srpsku zastavu na Bijelu kuću, ocjenjujući da je to pravi trenutak.

"Treba više da njegujete te odnose, ako to ne budete radili, meni na pamet padaju 174 zemlje koje to rade svaki dan, predlažu svoje ideje, privlače američke institucije".

Lewandowski je objasnio je da je veoma važno snažno prisustvo privrednog sektora iz Srbije u Washingtonu, koji će potom edukovati američke donosioce odluka, a sa druge strane, Kongres će moći da zna šta se ovdje dešava - da li ima prostora za rast i ulaganja.

Levandovski: Trampova administracija otvorena za saradnju
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

"Ovaj predsjednik razumije privredu koja predstavlja okvir za otvaranje novih radnih mjesta, više nego ijedan drugi", rekao je Lewandowski i poručio: ''Na vama je da dođete ako želite bolje odnose sa Washingtonom''.

Ova administracija, nastavio je, otvorena je za ideje kao ni jedna prije nje.

"Možete da pogodite kakva bi politika bila da je pobijedila 'zla' Hillary (Clinton, kandidatkinja Demokratske stranke)", rekao je Lewandowski odgovarajući na pitanje iz publike.

Ocijenio je da bi u tom slučaju spoljna politika SAD bila potpuno u skladu sa politikom administracije Baracka Obame.

"I sada bismo imali nuklearnu krizu. Ova administracija želi nove prilike i želi da krene u budućnost sa novim odnosima", rekao je američki savjetnik.

Kakav je Donald Trump

Kad je riječ o Donaldu Trumpu, tu nema između. Ili vam se dopada, ili ne, rečeno je u uvodu skupa.

"Amerika na prvom mjestu ne znači Amerika sama", rekao je bivši prvi čovjek njegove kampanje. "On je biznismen, koji hoće da vodi zemlju kao firmu, što je prvi put ikada", nastavio je Lewandowski i podsjetio na ogroman američki dug od 22 hiljade milijardi dolara.

Učesnici skupa "Razumjeti Ameriku danas" u beogradskom hotelu Hajat, 23. aprila 2018.
Učesnici skupa "Razumjeti Ameriku danas" u beogradskom hotelu Hajat, 23. aprila 2018.

"On želi fer trgovinske ugovore između SAD i svjetskih partnera, da govori američkom narodu istinu i da im pusti da odluče da li žele da karijerni političari vode zemlju kao do sada, ili žele nešto drugačije", dodao je Lewandowski i ocijenio da su ljudi u Americi bili umorni od iskorištavanja.

"Sada vidimo lidera koji ispunjava obećanja, ali imate mainstream medije koji ne razumiju da imaju političara koji radi ono što će obećao da će raditi".

Zato, nastavio je, Trump mora da se bori svaki dan kako bi uradio ono što je obećao, uprkos medijima.

"Trump je predani radnik. Trump će raditi od šest ujutro, kad počinjemo dan, do 1 ili 2 poslije ponoći, svakog dana. Ne spava u međuvremenu, većinu dana ne spava uopšte i nikad ne pita kuda idemo - samo kad se nalazimo u predvorju... On je čovek koji nikad ne staje", priča bivši šef Trumpove kampanje.

Lewandovski je poručio da sa "Rusijom možemo da radimo", ali da nikada neće biti kompromisa kada je ubijanje civila bojnim otrovima u pitanju.

Rekao je i da će denuklearizacija Sjevene Koreje biti jedan od najvećih historijskih događaja.

George Gigicos​, bivši zamjenik pomoćnika predsjednika SAD i direktor kancelarije predsjednika za planiranja i poboljšanja u Bijeloj kući, ocijenio je da "kad je Amerika jača, i svijet je jači".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG