Linkovi

Globalna bitka za prirodne resurse


Globalna bitka za prirodne resurse
Globalna bitka za prirodne resurse

Stručnjaci za sigurnost komentiraju utjecaj ustanaka diljem Srednjeg istoka i Sjeverne Afrike na svjetsko tržište energenata

Nestašice hrane bila su jedan od glavnih uzroka ustanaka diljem Srednjeg istoka i Sjeverne Afrike u proteklih godinu dana. Neredi i nasilje u toj regiji rezultirali su nestabilnošću na energetskom tržištu.

Bitke oko prirodnih resursa imaju dugu povijest. Zemlja, voda i rude odavno su razlozi za sukobe diljem svijeta. Neil Melvin direktor je programa za rješavanje oružanih sukoba pri Istraživačkom institutu za međunarodni mir u Stockholmu: "Uzmimo, recimo, Demokratsku Republiku Kongo s opetovanim nasiljem gdje se vode borbe za kontrolu rudnika u istočnom dijelu zemlje. Ti rudnici daju minerale koji se nalaze u gotovo svim mobitelima".

Neil Melvin kaže da potražnja bogatih zemalja za vrijednim resursima potiče nasilje i nestabilnost na jugu općenito. On dodaje da vrijedni resursi osiguravaju novac za vođenje rata: Minerali i resursi financiraju sukobe i zbog toga ih je teško zaustaviti. Afganistan je dobar primjer jer se prodajom narkotika financira pobuna i zbog toga je znatno teže okončati sukob.

Institut za mir iz Stockholma prošli je tjedan objavio izvješće o povezanosti resursa i pitanja sigurnosti. U izvješću se navodi da oskudnost resursa potiče na zabrinutost koja se u posljednje vrijeme intenzivira s rastom novih ekonomija poput Kine i Indije. Kako se ove zemlje budu razvijale rast će i pritisak na resurse. Tu je i problem klimatskih promjena. Analitičar Nick Cook direktor je kompanije Dynamixx koja pruža savjetodavne usluge za sigurnosnu industriju. On kaže da klimatske promjene dovode do rasta temperatura u dijelovima svijeta koji su već pod pritiskom te da to rezultira značajnim sigurnosnim problemima: "U dijelovima Afrike koji su već destabilizirani klimatske promjene i rast temperatura mogu dovesti do masovnih migracija, a kad god imate masovne migracije povećava se potencijal za sukob".

Premda izazovi izgledaju golemi stručnjaci kažu da ipak postoje izlazi iz trenutne situacije. Neil Melvin kaže da je koordinacija na globalnoj razini jedan od načina ograničavanje implikacija povezanih s pomanjkanjem resursa. Proizvođačke i potrošačke zemlje, industrija i građansko društvo, svi trebaju raditi zajedno kako bi se nosili s upravljanjem resursima. Stručnjak Dan Plesch kaže da je jedan od načina za nošenje s klimatskim promjenama rješavanje same srži problema: "S ovim se možemo nositi na način da kupujemo dodatno oružje i primjenom sile ili pak možemo uvidjeti da se trebamo riješiti uzrok klimatskih promjena".

Dan Plesch dodaje da je kretanje ka obnovljivim izvorima energije ključno za globalnu sigurnost.

XS
SM
MD
LG