Linkovi

Biskup Nazareta upozorava na iseljavanje kršćana iz Svete zemlje


Bazilika Ukazanja u Nazaretu

Gradonačelnik Nazareta Ramiz Jaraisy je kršćanin i on naglašava da je tri puta bio biran na položaj - u mjestu u kojem kršćani čine tek trećinu stanovništva, a muslimani dvije trećine. On kaže da su negdašnji problemi u Nazaretu problemi svih sredina s miješanim stanovništvom.

Mjesto Nazaret – na teritoriju Izraela, ali s mahom arapskim stanovništvom – poznato je kao mjesto u kojem je, prema biblijskom predanju, djetinjstvo proveo Isus Krist. Danas se tamošnji kršćani, Arapi, žale na pritisak islamističkih fundamentalista koji žele da u neposrednoj blizini lokalne crve podignu džamiju.

Biskup Nazareta Giacinto-Boulos Marcuzzo kaže da se kršćani iz ovog mjesta iseljavaju već desetljećima. Opstanak katoličke zajednice u tom za kršćane važnom mjestu je u pitanju – kaže ovaj katolički prelat. Razlog iseljavanju je, prema njemu, pritisak islamskih fundamentalista, koji žele posve potisnuti katolike i umjerene muslimane: "Problem nije vjerske prirode. Problem je politička situacija. Nesigurnost, nepostojanje mira, nedostatak pravde i jednakosti".

Napetosti su se rasplamsale 1997., kada su islamisti u neposrednoj blizini Bazilike Ukazanja – gdje se, prema predanju, Djevici Mariji ukazao anđeo koji joj je navijestio da će roditi Isusa - podigli šator za molitvu. Namjeravali su na tom mjestu, nakon šatora za molitvu, podići hram jednom svom junaku iz 12 stoljeća.

Katolička je zajednica željela da na toj lokaciji, ispred crkve, bude trg sa štandovima za turiste. Napetosti su 1999. kulminirale neredima na Uskrs, kada su islamisti vandalizirali automobile i trgovine lokalnih kršćana. Biskup Nazareta o posljedicama tog događaja kaže: "Mnoge su obitelji nakon toga odlučile otići. Život u Nazaretu je nakon toga postao vrlo težak“.

Izraelske su vlasti dale dozvolu za gradnju islamskog objekta u blizini crkve, no 2003. su je povukle – nakon kritika iz inozemstva. Osam godina kasnije, islamistička organizacija Jama'at Ansar Allah i dalje ispred bazilike svaki tjedan drži javnu molitvu. Posred ulice koja vodi na trg izvješen je transparent na engleskom s citatom iz Kurana, protiv 'onih koji su izabrali neku drugu vjeru', a ne islam.

Odnosi su se međutim nešto popravili, pogotovo nakon posjeta pape Benedikta – kaže gradonačelnik Nazareta Ramiz Jaraisy: "Prevladali smo probleme zbog toga što su odnosi između kršćana i muslimana u Nazaretu tradicionalno dobri. Atmosfera je danas vrlo mirna. Po mom mišljenju, odlična“.

Ramiz Jaraisy je kršćanin i on naglašava da je tri puta bio biran na položaj - u mjestu u kojem kršćani čine tek trećinu stanovništva, a muslimani dvije trećine. On kaže da su negdašnji problemi u Nazaretu problemi svih sredina s miješanim stanovništvom.

Atif al-Fahoum, jedan od čelnika lokalne muslimanske zajednice, kaže da su islamski hram u blizini bazilike željeli podići – kako se izrazio – neodgovorni pojedinci iz njegove zajednice, 'islamisti'. Većina stanovnika, kaže on, ne želi da vjerske predrasude unište zajednički život: "Taj problem je dio prošlosti. Mislim da nema potrebe da se on ponovno potencira. Mi u arapskom svijetu imamo sada druge probleme“.

On napominje da je njegova džamija angažirana u dijalogu i to ne samo s kršćanima već i s lokalnom židovskom zajednicom. Biskup Marcuzzo međutim napominje da njegove vjernike najviše muči nedostatak radnih mjesta i nedostatak stambenog prostora. On je napomenuo da je u pitanju opstanak kršćana u Svetoj zemlji te je zatražio pomoć kršćana cijelog svijeta.

XS
SM
MD
LG