Linkovi

BIRN BiH u užem izboru za međunarodnu nagradu “Sigma” za data novinarstvo


Sigma awards
Sigma awards

Baza službenih automobila izabrana je kao projekat Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) u uži krug međunarodne nagrade za data novinarstvo “Sigma” u kategoriji Open data.

Projekat BIRN-a BiH u kojem se prate troškovi za službene automobile u BiH jedan je od izabranih projekta iz cijelog svijeta u šest kategorija. U kategoriji Open data u uži krug je izabrano ukupno 14 projekata, među kojima su mediji poput ProPublice, BBC-jevog odjela Shared Data, AFP-a, Aljazeere, Yahoo Newsa, Pulitzer Centrea i HuffPosta iz Velike Britanije.

“Ovo je najbolje data novinarstvo u 2019. godini”, navodi se u saopćenju takmičarskog odbora nagrade “Sigma”.

Nagrade “Sigma” se dodjeljuju za najbolje radove u oblasti data novinarstva širom svijeta. Nagrada se dodjeljuje za najbolje priče zasnovane na podacima, najbolje vizualizacije, inovacije, najboljeg mladog novinara, upotrebu otvorenih podataka i najbolje novinske aplikacije.

U kategoriji Open data biraju se najbolji projekti koji su “posvećeni pravljenju podataka otvorenim, dostupnim i važnim za druge novinare, istraživače i širu javnost”.

“Ovo može biti sve od alata ili tehnika do platforme za objavljivanje novinarskih radova, sve dok je krajnji cilj da se novinarski važni podaci otvore i učine dostupnim. Uticaj je ključan, a prijavljeni trebaju objasniti kako su postigli taj cilj”, navodi se u opisu kategorije Open data, u kojoj je baza BIRN-a BiH izabrana u uži krug.

Na konkurs “Sigma” nagrada je stiglo 510 prijava iz 66 država, a žiri, koji čini deset međunarodnih stručnjaka, odabrao je najbolje u svakoj kategoriji – 82 projekta iz 31 države. Predsjednik ovogodišnjeg žirija je Simon Rogers, nagrađivani data novinar, predavač data novinarstva na Univerzitetu Medill-Northwestern u San Franciscu i data urednik u News Lab timu u Googleu.

Nagradu “Sigma” je uz sponzorstvo Google News Initiativea pokrenuo DataJournalism.com, projekat Evropskog novinarskog centra (European Journalism Centre), međunarodne organizacije novinara sa sjedištem u Bruxellesu.

Baza službenih automobila u BiH sadrži sve tendere za kupovinu službenih vozila u BiH od 2018. godine, kao i vozne parkove stotina institucija i javnih kompanija. Podaci u bazi se redovno osvježavaju i sadržavaju tehničke karakteristike vozila iz tenderskih dokumentacija koje inače nisu dostupne javnosti u BiH u vrijeme dok traje tender za kupovinu automobila.

BIRN BiH je na ovaj konkurs aplicirao sa tekstom objavljenim u januaru 2019. godine o troškovima nabavke službenih vozila tokom prethodne godine, kada je vrijednost svih raspisanih tendera bila veća od 93 miliona maraka. Baza BIRN-a BiH sadrži podatke o završenim tenderima za gotovo 1.000 automobila tokom 2018. godine, na koje je potrošeno gotovo 40 miliona konvertibilnih maraka (KM). Podaci iz ove baze pokazali su koja su najskuplja vozila kupljena tokom jedne godine, koje kompanije su dobile najviše tendera a koje institucije su najviše potrošile na njih, ali također i da se na 87 posto svih tendera završenih tokom 2018. godine prijavila samo po jedna kompanija.

Baza službenih automobila jedinstvena je baza podataka o kupovini službenih vozila i voznim parkovima institucija, koja je često citirana u medijima u BiH i regionu.

Novinarka BIRN-a Srbije Ana Ćurić izabrana je također u uži krug u kategoriji “mladi novinar” za cjelokupan rad tokom 2019. godine.

Dobitici “Sigma” nagrade bit će proglašeni do kraja februara 2020. godine.

XS
SM
MD
LG