Linkovi

BIRN BiH dobitnik specijalne plakete novinarske nagrade “Srđan Aleksić”


Foto:RSE
Foto:RSE

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) dobitnik je specijalne plakete ovogodišnje novinarske nagrade “Srđan Aleksić”, objavio je danas Helsinški parlament građana Banjaluka.

“Specijalna plaketa, po odluci žirija, ide u ruke BIRN-a za dugogodišnje profesionalno i kontinuirano izvještavanje o najosjetljivijim pitanjima oko kojih nema i oko kojih još zadugo neće biti konsenzusa u BiH”, navodi se u obrazloženju nagrade.

Prijava BIRN-a BiH za nagradu odnosila se na izvještavanje sa suđenja za ratne zločine i teme tranzicione pravde, ali i priče o marginalizovanim grupama poput migranata i žena i djece povratnika iz Sirije.

Odlukom četvoročlanog žirija, dobitnici novinarske nagrade “Srđan Aleksić” za profesionalno izvještavanje u 2019. su novinari Tahir Žustra s televizije Nova BH i Gordana Vila s RTRS-a.

Specijalnu plaketu dobili su i Amir Purić (Deutsche Welle) i Nataša Tadić (TV N1).

Na ovogodišnji Konkurs za novinarsku nagradu “Srđan Aleksić” stiglo je ukupno 20 prijava novinarki i novinara i tri prijedloga nevladinih organizacija, stoji u saopštenju Helsinškog parlamenta.

Novinarska nagrada dodjeljuje se za profesionalno i kontinuirano izvještavanje o marginalizovanim i ranjivim grupama u bh. društvu i za razvoj društveno odgovornog novinarstva, a nagradu dodjeljuju Helsinški parlament građana Banjaluka i Mreža za izgradnju mira uz podršku organizacije Civil Right Defenders.

Prema obrazloženju žirija, dobitnik nagrade Tahir Žustra, koga je nominovalo Udruženje građana oboljelih od distrofije Tuzlanskog kantona, istinski novinarski i objektivno govori o marginalizovanim i ranjivim grupama, navodi se u saopštenju.

Gordana Vila je nagradu dobila za TV priče o zakonskim i drugim preprekama u ostvarenju prava na personalnog asistenta.

Specijalnu plaketu dobio je Amir Purić, koga je nominovalo udruženje “Naša zajednica” iz Velike Kladuše, za priloge posvećene izbjeglicama – ljudima u pokretu, u kojima je javnosti argumentovano i jasno predstavio kroz šta sve te osobe prolaze u Bosni i Hercegovini.

Nataša Tadić, novinarka TV N1, dobitnica specijalne plakete, donosi afirmativne, pozitivne priče o inkluziji i integraciji osoba s invaliditetom u društvo.

Novinarsku nagradu “Srđan Aleksić” su 2010. ustanovile nevladine organizacije Helsinški parlament građana Banjaluka, Fondacija “Cure” iz Sarajeva i Udruženje mladih novinara Republike Srpske, a nagrada je 2013. godine postala dijelom Mreže za izgradnju mira BiH.

  • 16x9 Image

    DETEKTOR .BA

    Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je medijska nevladina organizacija sa sjedištem u Sarajevu i objavljuje na platformi Detektor. Specijalizirana za praćenje i izvještavanje sa suđenja za ratne zločine, korupciju i terorizam. Novinari BIRN-a BiH godinama su vodeći izvori za javnost iz oblasti tranzicijske pravde, vladavine prava i ekstremizma.

XS
SM
MD
LG