Linkovi

Da li i koliko je Pakistan znao za Bin Ladenovo sklonište?


Status Osame bin Ladena s potjernice FBI-ja promijenjen u PREMINUO
Status Osame bin Ladena s potjernice FBI-ja promijenjen u PREMINUO

Za mnoge je teško povjerovati da niko nije znao da u kući blizu pakistanske vojne akademije živi najtraženiji terorista na svijetu

Kuća u Abotabadu, u Pakistanu, gdje je pronadjen i ubijen Osama bin Laden najmanje je šest puta veća od prosječne kuće u tom susjedstvu. Abotabad je grad u kojem živi veliki broj penzionisanih pripadnika pakistanske vojske - što je izazvalo brojna pitanja o tome kako je moguće da pakistanske vlasti nisu same uspjele locirati i uhvatiti Bin Ladena.

Osama bin Laden je živio u toj najmanje devet mjeseci. Neki stručnjaci za borbu protiv terorizma vjeruju da je tu živio i do šest godina, od kad je kompleks izgradjen, ali to nije provjereno. Pet metara visok zid sa bodljikavom žicom na vrhu opasuje kuću, na čijem krovu se nalazi satelitska TV antena. Kuće u okolini djeluju minijaturno u poredjenju s ovom, a od kuće se može pješke do vojne akademije. Bivši američki državni sekretar Condoleezza Rice kaže:

„To otvara neka važna pitanja, na koja bi Pakistanci zaista trebali odgovoriti, ne samo radi nas, već zbog sebe samih.“


Kongresmeni u Washingtonu i sami postavljaju pitanja , kao na primjer, kongresmen
Patrick Meehan:


„Mislim da se Amerikanci pitaju kako je moguće da ga niko nije otkrio - jeli u pitanju možda neka nama nepoznata lojalnost, suučešništvo možda u pakistanskoj vlasti ?

A Jackie Spier,članica Zastupničkog doma Kongresa, dodaje:


„Uz sav novac koji smo potrošili, kako možemo razviti odnos povjerenja sa pakistanskom vladom kada imaju, kako ja to vidim, slabog predsjednika i obavještajnu službu koja ne sluša vladu.“


Potrošene su zaista ogromne sume novca… Od terorističkih napada 2001, SAD su Pakistanu dale 20 milijardi dolara. Neki analitičari smatraju da je Pakistan možda mislio da bi pomoć prestala kada se uhvati Bin Laden. Drugi kažu da bi predaja Bin Ladena bila politički rizik za Pakistan.


U vladinom saopćenju ističe se da je Pakistan dao CIA-i podatke koji su pomogli da se identificira Bin Laden i dodje do njega. Vajid Shamsul Hasan je pakistanski visoki komesar u Britaniji.


„Ukazali smo na te podatke američkim obavještajcima i nismo mu dozvolili da pobjegne sa te lokacije.“

No:


Mislim da ne trebamo više koristiti riječ Saveznik za Pakistan

... govori Lisa Curtis pri fondaciji Heritage. Ona kaže da Pakistan nije dovoljno tragao za najtraženijim teroristom na svijetu.


„To bi trebalo da ojača Obaminu poziciju da uvjeri Pakistan da preuzme odlučniju akciju protiv terorista za koje znamo da se i dalje kriju u toj zemlji.“


Pakistansko-američki odnosi su oštečeni početkom ove godine kada je vlada u Islamabadu zahtijevala da Washington smanji broj napada bespilotnim letjelicama i broj operativaca CIA-e u toj zemlji. Medjutim, bez njih, Bin Laden možda ne bi bio uhvaćen.


XS
SM
MD
LG