Linkovi

Pakistan odbacuje suučesništvo u skrivanju Osame bin Ladena


Premijer Gilani u Parlamentu
Premijer Gilani u Parlamentu

U svom govoru pred Parlamentom, premijer Yousuf Reza Gilani je takve navode nazvao apsurdnima i insinuirajućima

Pakistanski premijer Yousuf Reza Gilani odbacuje tvrdnje da je ubojstvo Osame bin Ladena pokazalo kako je njegova zemlja surađivala ili bila nesposobna da uhvati čelnika al-Qaide koji se skrivao u Pakistanu. U govoru pred Parlamentom, Gilani je te navode nazvao apsurdnima. Rekao je da je "neiskreno" s bilo čije strane da insinuira da su pakistanske vlasti, uključujući i glavnu obavještajnu agenciju, bile saveznici al-Qaide.

Premijer Gilani je također upozorio protiv takvih jednostranih akcija na pakistanskom teritoriju, ali je istovremeno naglasio da su veze njegove zemlje sa Sjedinjenim Državama i dalje snažne. Dodao je da američko-pakistansko partnerstvo služi zajedničkim interesima i da se temelji na poštovanju i povjerenju. Pakistanski čelnik je rekao zastupnicima kako je glavni prioritet zemlje da se eliminira terorizam, primjećujući da je 30 tisuća ljudi i pet tisuća pripadnika snaga sigurnosti ubijeno u toj borbi.

Gilani je naložio da se povede istraga o tome kako je bilo moguće da se bin Laden skriva u Pakistanu. Nazvao je smrt al-Qaidina čelnika pravednom. Do ovih komentara pakistanskog premijera dolazi u vrijeme kad je glavna oporbena stranka, koju predvodi bivši premijer Nawaz Sharif, osudila američku operaciju kao kršenje pakistanskog suvereniteta. Ministar unutarnjih poslova Rehman Malik izjavio je za arapsku televizijsku postaju Al-Arabiya da je Pakistan saznao za američku operaciju 15 minuta nakon njena početka, ali nije znao da se na meti nalazi Osama bin Laden.

Odnosi Sjedinjenih Država s Pakistanom bili su već opterećeni prije ubojstva čelnika al-Qaide zbog niza američkih napada bespilotnim letjelicama na ciljeve militanata ne sjeverozapadu Pakistana i uhićenja jednog kontraktora CIA-e koji je ubio dvojicu Pakistanaca u Lahoreu u siječnju. Dodatno opterećujući odnose, pakistanski su mediji prošli tjedan objavili identitet osobe za koju tvrde da je šef CIA-ine postaje u Islamabadu. Američko veleposlanstvo je odbilo komentirati ova izvješća, a američki mediji tvrde da spomenuta osoba nije šef postaje. Prošle godine je CIA povukla šefa svoje postaje iz Pakistana nakon što su mediji objavili njegov identitet.

U međuvremenu, stotine militanata održalo je skupove na sjeverozapadu Pakistana prosvjedujući protiv ubojstva Osame bin Ladena. Dužnosnici kažu da militanti prijete da će osvetiti smrt čelnika al-Qaide napadima na Pakistan i Sjedinjene Države.

XS
SM
MD
LG