Linkovi

Pakistan će osigurati američkim istražiteljima pristup bin Ladenovim suprugama


Pakistan će osigurati američkim istražiteljima pristup bin Ladenovim suprugama
Pakistan će osigurati američkim istražiteljima pristup bin Ladenovim suprugama

Dužnosnici vjeruju da bi razgovori s njima, kao i materijal iz skloništa u Abbottabadu, mogli pružiti važne pojedinosti o al-Qaidi

Jedan viši američki dužnosnik je priopćio da će Pakistan uskoro dopustiti američkim istražiteljima da ispitaju tri supruge Osame bin Ladena koje su bile s njime u vrijeme kad je ubijen prošli tjedan u akciji američkih specijalaca. Tri se žene od tada nalaze u rukama pakistanskih vlasti. Američki dužnosnici kažu da bi razgovori s njima, kao i materijal pokupljen iz bin Ladenova skloništa u Abbottabadu, mogao pružiti važne pojedinosti o al-Qaidi. Pakistansko Ministarstvo vanjskih poslova danas je priopćilo da još nije primilo službeni zahtjev od Sjedinjenih Država za pristup bin Ladenovim rođacima.

Američki dužnosnici također kažu da Središnja obavještajna agencija CIA ne namjerava povući s dužnosti šefa svoje postaje u Islamabadu, nakon što su pakistanski mediji prošli tjedan objavili njegovo navodno ime. Dužnosnici CIA-e tvrde da to nije njegovo ime, ali vjeruju da je ono namjerno dostavljeno medijima nakon što su se pojavila pitanja kako je bin Laden mogao živjeti godinama u Pakistanu, a da o tome ništa nije znala pakistanska vojska ni obavještajna služba. Prema istim izvorima, šef CIA-ine postaje u Islamabadu igrao je ključnu ulogu u nadgledanju nastojanja koja su dovela do napada na kompleks Osame bin Ladena 2. svibnja. Prethodni šef CIA-e u Pakistanu povučen je u prosincu nakon što su pakistanski mediji objavili njegov identitet.

Dnevnik New York Times javlja da je predsjednik Obama inzistirao da komandosa u akciji bude dovoljno kako bi se mogli izvući u slučaju da dođe do okršaja s pakistanskim snagama sigurnosti. Neimenovani izvor američke administracije, na kojeg se poziva New York Times, navodi da je broj komandosa povećan nekoliko dana prije početka akcije. Podsjetimo, Sjedinjene Države nisu izvijestile Pakistan o prepadu na kuću u kojoj se nalazio Osama bin Laden, u gradu s dosta aktivnih i umirovljenih časnika te vojnom akademijom pakistanskih oružanih snaga.

XS
SM
MD
LG