Linkovi

'Odrastati kao bin Laden' - jedan pogled u osobni život ubijenog šefa al-Qaide


'Odrastati kao bin Laden' - jedan pogled u osobni život ubijenog šefa al-Qaide
'Odrastati kao bin Laden' - jedan pogled u osobni život ubijenog šefa al-Qaide

JJean Sasson napisala je ovu biografiju u suradnji s Osaminim sinom Omarom bin Ladenom i njegovom prvom suprugom Najwaom

Politički stavovi Osme bin Ladena poznati su već godinama, mnogo ranije negoli su ga američki specijalci ubili ove godine u Pakistanu. Međutim, njegov privatni život ostao je većim dijelom tajna. Jedna nedavno objavljena knjiga koju je napisala Jean Sasson, zajedno s Omarom bin Ladenom, jednim od njegovih dvadesetak djece i Najwaom, njegovom prvom suprugom, otkriva neke od tih tajni. Odrastati kao bin Laden nudi čitateljima pogled u osobni život i ponašanje ubijenog vođe al-Qaide.

Omar i Najwa nisu pristali na interviewe za Glas Amerike, ali Jean Sasson jest. Jean Sasson kaže da nikad nije razmišljala o tome da piše o bin Ladenu ili njegovoj obitelji. "Oni su mene kontaktirali. Omar mi je poslao poruku elektronske pošte da li bih bila zainteresirana da napišem njegovu priču jer je bio vrlo zabrinut zbog svih lažnih informacija koje su se pojavljivale u medijima o njemu i o njegovom ocu. Rekla sam Omaru da možda nisam pravi biograf za njega, rekavši 'Omare, ja pišem priče o ženama sa Srednjeg istoka. Ako nam se pridruži tvoja majka, ako bude sudjelovala na pisanju knjige, pristat ću'. I na moje iznenađenja, Najwa je rekla da".

Sasson se nije susrela osobno s Omarom i Najwom. Međutim, njih troje je surađivalo u pisanju knjige. "Svaki put kad bih napisala jedno poglavlje, poslala bih ga njima s pitanjem 'jesam li nešto pogrešno razumjela od ono što ste mi rekli?". Oni su na ovitku knjige napisali da je sve točno, da je to ono što su mi rekli".

Danas Omar živi u Perzijskom zaljevu. Najwa se nalazi na neidentificiranoj lokaciji. Ona je bila rođakinja iz prvog koljena Osame bin Ladena i odrasla je u Siriji. "Znala je da se dopada bin Ladenu, ali on nikad nije ništa rekao. Govorila je sama sebi da je sramežljiviji od djevice pod velom. Majka ju je pokušavala odvratiti od vjenčanja, ne zato što joj se Osama nije sviđao, već zato jer nije htjela da njena kćer Najwa živi tako daleko, u Saudijskoj Arabiji. Ali Najwa je bila snažna. Pogledala je majku i rekla, 'Volim ga i udat ću se za njega'".

Nakon što se Omar rodio obitelj je živjela u vili u saudijskom gradu Džedi gdje je imala farmu konja u pustinji. Ipak, Osama nije dopuštao djeci da se igraju igračkama i kažnjavao bi ih ako bi se nasmijali. "Ako bi ga razljutio jedan od sinova, on bi ih sve postrojio i tukao ih, što je uistinu bilo uznemirujuće za Omara. On kaže da njegov otac nikad nije tukao žene ili kćeri, ali je tukao sinove. Kad bi sinovi postali malo stariji – 9, 10, 11 ili 12 godina – odveo bi ih u pustinju, tjerao da hodaju bez vode jer je tvrdio da moraju postati snažni i otporni. Moraju izdržati bez vode".

Noćna mora je počela – kaže gospođa Sasson – 1992. godine kad je bin Laden bio protjeran iz Saudijske Arabije jer se suprotstavljao vladarima te zemlje. Završio je u Sudanu gdje je surađivao s radikalnim islamskim skupinama. "Poveo bi cijelu obitelj, uključujući supruge i male bebe, u pustinjsko područje. Natjerao bi dečke da iskopaju rupe i svi su morali spavati u rupama u zemlji, rekao bi im da ako im je zima da se pokriju blatom i prućem jer jednog dana morat će bježati i neće imati ništa, a on želi da za to budu spremni".

Teži dani za obitelj došli su sredinom devedesetih kad ih je i Sudan protjerao i kad su preselili u Afganistan. Gospođa Sasson kaže da je Omar bio nezadovoljan putem nasilja kojim je krenuo njegov otac. U knjizi Omar govori kako se osjećao kad je saznao da će se njegova majka i braća i sestre pridružiti ocu u Tora Bori, planinskom području pokraj Pakistana.

Iako sam bio zabrinut kako će svakodnevni život moje majke izgledati, ipak sam bio uzbuđen, jer nisam vidio svoju dragu majku skoro četiri mjeseca. Htio sam uzviknuti da se čuje preko cijelog planinskog lanca, ali sam svoje uzbuđenje izrazio prigušeno, jer moj otac nije odobravao iskazivanje emocija.

Putovao je u Jalalbad kako bi doveo svoju obitelj natrag u to planinsko sklonište.

Kad me vozač mog oca Shear odvozio s naše bin Laden planine, okrenuo sam se i vidio oca kako gleda moj odlazak. Stojeći ispred tih golih kamenih planina, djelovao je ostarjelo i usamljeno. Po prvi put u svom životu shvatio sam da je on prošlost, a ja budućnost.

Omar sad ima 30 godina. Kao odrasla osoba, kaže gospođa Sasson, nije se ustručavao izraziti neslaganja s ocem. "Ako razumijete arapsku kulturu, vidjet ćete da nema sina koji ide javno protiv svog oca, bez obzira na sve. Omar je netko tko će nadam se postati svojevrsni glasnogovornik za mnoge mlade na Srednjem istoku, u muslimanskom svijetu koji možda smatraju da je nasilje odgovor, dok ja, naravno, mislim da Omar dokazuje da je mir odgovor".

Knjiga Odrastati kao bin Laden uskoro će se pojaviti u paperback izdanju St. Martin Pressa.

XS
SM
MD
LG