Linkovi

Objavljeni dokumenti koji su pripadali Usami Bin Ladenu


CIA Investigations
CIA Investigations

Američka vlada je objavila veliki broj dokumenata za koje kaže da su pronadjeni tijekom racije na kuću u Pakistanu u kojoj se krio Usama bin Laden, i gdje su ga ubile američke snage. Iz ureda direktora američkih obavještajnih agencija kažu da su dokumenti objavljeni nakon rigorozne vladine revizije, a odluka da se dokumentacija objavi , kako je rekao glasnogovornik , je u skladu sa pozivom koji je uputio predsjednik Obama, da se poveća transparentnost u skladu sa potrebama nacionalne sigurnosti.


U objavljenim dokumentima ima osobnih pisama prijateljima i porodici, kao i od njih Bin Ladenu, potom raznih stručnih studija, materijali koje su objavljivale druge militantne grupe, i drugo. Stručnjaci kažu da je posljednje godine života Bin Laden proveo u strahu od napredne tehnologije korišeten u potrazi za njim, pa je vjerovatno zbog toga pronadjena i literatura o software-ima i slično.

Bin Laden je, tvrdi se, zahtijevao ekstremnu obazrivost jedne os svojih žena, koja je putovala iz Irana, jer, kako je govorio, "razvijeni su nedavno odredjeni čipovi za prisluškivanje, koji su toliko mali da mogu stati u špricu ." Prijevod ovog njegovog pisma njoj iz 2010. je uradila CIA.

Dio prevedene dokumentacije
Dio prevedene dokumentacije

Bin Laden je rekao svojoj supruzi da ostavi sve u Iranu, da ništa ne nosi, jer "pošto se Irancima ne može vjerovati, moguće je da ti ugrade neki od tip kompjuterskih čipova negdje u prtljag ."

Ovo njegovo pismo je dijelom obavještajnih podataka koje su izuzeli komandosi koji su upali u Bin Ladenovu kuću u Abbot Abadu 2. maja 2011. godine, kada su ga ubili.

U drugim izuzetim pismima se vidi da je Bin Laden nastojao da objasni svojim oficirima zbog čega su neophodne maksimalne mjere sigurnosti, iako je to učinili globalne operacije Al Qaide mnogo težim.


"Koristiti Internet za razmjenu općenitih poruka je OK, ali su stvarni metod sigurnih kontakata samo kuriri," pisao je Bin Laden.

XS
SM
MD
LG