Linkovi

Ubijen Osama Bin Laden


Ubijen Osama Bin Laden
Ubijen Osama Bin Laden

Američki predsjednik je noćas objavio da je vođa al-Qaide ubijen u specijalnoj akciji pripremanoj mjesecima, u jednom tajnom objektu u Pakistanu

Američki predsjednik Barack Obama je noćas, 1. maja, u 11:40 po istočno- američkom vremenu, obraćajuci se naciji iz Bijele kuće, u direktnom prijenosu preko svih TV mreža, objavio da je Osama bin Laden ubijen.

Prema riječima predsjednika Obame, od prošloga augusta prikupljani su podaci o tajnom prebivalištu vodje al-Qaide. Prošlog tjedna je zaključeno da je prikupljeno dovoljno pouzdanih informacija da se poduzme napad specijalnih tajnih snaga na objekat u kojem se bin Laden krio.

"Danas su, na moju direktivu, Sjedinjene Države lansirale ciljanu operaciju na skrovište Osame bin Ladena u Abbottabadu u Pakistanu. Mali tim Amerikanaca izveo je operaciju iskazujući izvanrednu hrabrost i sposobnost. Nijedan Amerikanac nije povrijeđen, a akciju su izveli izbjegavajući civilne žrtve. Nakon oružane borbe, ubili su Osamu bin Ladena i zadržali njegovo tijelo" - istakao je gospodin Obama govoreći o najbitnijim detaljima same akcije.

Gospodin Obama je istakao da je razgovorao noćas sa predsjednikom Pakistana Zardarijem i da su se obojica lidera složili da se radi o velikoj pobjedi u borbi protiv al-Qaide koja je odgovorna za ubojstva hiljada nevinih u cijelom svijetu.

Pravda je ostvarena, naglasio je predsjednik SAD, dodajući da je ovo najveća pobjeda u desetogodišnjem ratu protiv terora do sada, ali da se ta borba i dalje nastavlja, zajedno sa saveznicima, među kojima je Pakistan, gdje je Bin Laden lociran i ubijen.

Akcija u kojoj je likvidiran Osama bin Laden pokazuje da smo narod koji će ostvariti ono sto je namjerio, kazao je američki predsjednik, zaključivši svoje vanredno, pretponoćno obraćanje riječima da se nikada ne smije zaboraviti da SAD nisu niti će ikada biti u ratu s islamom i muslimanima. Bin Laden nije bio lider muslimana već, istakao je gospodin Obama, masovni ubojica koji nije imao milosti ni prema muslimana.

XS
SM
MD
LG