Linkovi

Billy Kid - legenda Divljeg zapada


Snimljena negdje krajem 1879, ili početkom 1880., to je jedina poznata fotografija Billyja Kida. Prodana je na dražbi 2011. za 2,3 milijuna dolara, najviša ikad postignuta cijena za jednu povijesnu fotografiju
Snimljena negdje krajem 1879, ili početkom 1880., to je jedina poznata fotografija Billyja Kida. Prodana je na dražbi 2011. za 2,3 milijuna dolara, najviša ikad postignuta cijena za jednu povijesnu fotografiju

Kao jedan od revolveraša iz 19. stoljeća na Divljem zapadu, njegova je slava dijelom bila temeljena na preuveličanim pričama o njegovim pohodima

Prošli mjesec je obilježena 130. godišnjica smrti Billyja Kida. Kao jedan od revolveraša iz 19. stoljeća na Divljem zapadu, njegova je slava dijelom bila temeljena na preuveličanim pričama o njegovim pohodima. Reputacija mu je rasla kako je priča ispričana više puta u knjigama, pjesmama, na filmu i u kazalištu.

Legenda kaže da je Billy Kid ubio 21 čovjeka, po jednog za svaku godinu njegova života. Film “Pat Garrett i Billy Kid”, iz 1973., jedan je od preko 65 filmova koji pričaju priču o ovom karizmatičnom kriminalcu.

Bila je to verzija priče o Billyju Kidu koju je ispjevao Woody Guthrie. Drugi tekstopisci i pisci imali su drugačije ideje. Pravu je priču teško znati, jer je koristio nekoliko imena – William H. Bonney, William McCarty, Henry McCarty i Henry Antrim. Njegov život kriminalca počeo je dok je bio tinejdžer u New Mexicu, lutajući ulicama, družeći se s pogrešnim ljudima i kradući. Pobjegao je u Arizonu, gdje je počinio prvo ubojstvo.

Mark Lee Gardner je pripovjedač i glazbenik, koji proučava povijesni američki zapad. U svojoj novoj knjizi, “To Hell on a Fast Horse, the Untold Story of Billy the Kid and Pat Garrett”, gospodin Gardner prepričava ovu priču. Kaže da se ovaj kriminalac dječačkog lica bavio i poštenim radom, no svoj je trag ostavio kradući stoku i konje. Usput, Billy Kid je ubio nekoliko ljudi. Akademici koji proučavaju ovu tematiku kažu da se radi o 9, a ne 21-nom, kako to legenda kaže.

Kada ga je uhvatio šerif Pat Garrett, gospodin Gardner kaže da je Billy izveo najslavniji bijeg iz zatvora u povijesti Zapada_: "Ubio je dva stražara, i pobjegao usred bijela dana. Potom je Pat Garrett morao po drugi puta krenuti u potragu za njim, te ga je 14. lipnja, prije 130 godina, ubio u jednoj mračnoj prostoriji. Billyjeva legenda živi od tada."

Billy Kid je postao heroj u narodnom predanju, dok se šerifa predstavljalo kao zločinca. No, kaže Mark Lee Gardner, Pat Garrett nije bio negativac: "Za mene je Pat Garrett bio heroj. On je krenuo za Billyjem, što niti jedan drugi šerif nije bio voljan učiniti. Uhvatio je Billyja, i to dvaput, te zaslužuje da ga se bolje upozna i da ga se više cijeni kao šerifa kom nije bilo ravnog."

Televizijska mreža History Channel pretvorila je Gardnerovu knjigu u četverosatni televizijsku mini seriju.

Knjigu je za televiziju adaptirao Cyrus Nowrasteh, koji kaže da je ovo uzbudljiv projekt, koji za njega predstavlja pravi izazov: "Mislim da je ova knjiga toliko privlačna, jer je zaista istinita, temeljena na dobro obavljenim istraživanjima dva fascinantna lika američke legende. Mislim da ćemo prići ovom projektu iz Garrettove perspektive, dok istovremeno pričamo i Kidovu priču, dakle prelaz s jednog na drugog."

Priča, uključujući i dio o Kidovom ubojstvu, ispričana je i na pozornici, u baletu iz 1938, kojeg je napisao američki kompozitor Aaron Copland. Billy the Kid jedan je od Coplandovih najizvođenijih baleta.

Priča je također inspirirala slikare, poput Thoma Rossa, koje je naslikao više od 200 slika ove, kako je on naziva, univerzalne teme: "Toliko je ubojstava, noćnih pohoda na konjima, puškaranja, muškaraca u čizmama i šeširima, s pištoljima za pojasom. Dakle, svi ti užasni trenutci fantastična su inspiracija za slike."

Jedno od njemu najdražih djela prikazuje Pata Garretta i njegova dva zamjenika kako jašu kroz noć duž rijeke Pecos.

Premda se Billy Kid pojavljivao na velikom ekranu, u knjigama, na pozornici i na slikarskim platnima, jedina autentična slika ovog mladog kriminalca, oko koje se svi slažu, jedna je mala fotografija iz kasne 1879., ili rane 1880. Ova je fotografija prodana prošli mjesec za dva milijuna i 300 tisuća dolara, najveći iznos ikada plaćen za jednu povijesnu fotografiju.

XS
SM
MD
LG