Linkovi

Bill Gates u posjeti Kini, sastao se predsjednikom Xi Jinpingom


Bill Gates
Bill Gates

Osnivač Microsofta Bill Gates boravio je u četvrtak u Kini na, kako je rekao, sastancima s globalnim zdravstvenim i razvojnim partnerima koji su radili s njegovom dobrotvornom zakladom.

Suosnivač Microsofta Bill Gates sastao se s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom samo nekoliko dana nakon posjeta izvršnog direktora Tesle Elona Muska Pekingu.

Državna televizija CCTV prikazala je kako Xi kaže da je sretan što vidi Gatesa, kojeg je nazvao "starim prijateljem", nakon tri godine bez susreta tijekom pandemije.

"Vjerujem da temelj kinesko-američkih odnosa leži u ljudima", rekao je Xi Gatesu. "U trenutnoj situaciji u svijetu možemo provoditi različite aktivnosti koje će koristiti našim dvjema zemljama, ljudima naših zemalja i cijelom ljudskom rodu.”

Gates je rekao Xiju da je "vrlo počašćen" sastati se sa Xijem.

Posjeti vodećih stranih poslovnih ljudi poklopili su se s naporima vladajuće Komunističke partije da oživi interes ulagača za kinesko gospodarstvo koje usporava. Appleov izvršni direktor Tim Cook posjetio je Kinu u ožujku.

Napetosti između SAD-a i Kine pogoršale su se posljednjih godina, no nedavno su dvije strane održale razgovore o trgovini i drugim pitanjima. Očekuje se da će državni tajnik Antony Blinken u nedjelju stići u dvodnevni posjet Kini.

On će biti prvi državni tajnik koji će posjetiti Kinu od 2018. i očekuje se da će se sastati s ministrom vanjskih poslova Qin Gangom i možda s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

U četvrtak je Zaklada Gates obećala 50 milijuna dolara za jačanje kapaciteta Global Health Drug Discovery Instituta za razvoj lijekova za borbu protiv bolesti poput malarije i tuberkuloze. Institut su zajednički osnovali Zaklada Gates, Sveučilište Tsinghua i gradska vlada Pekinga.

Gatesovo posljednje putovanje u Kinu bilo je 2019, gdje se susreo s prvom damom Peng Liyuan kako bi razgovarali o naporima Zaklade Gates u prevenciji HIV-a/AIDS-a.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG