Linkovi

Bill Cosby izašao iz zatvora poslije ukidanja presude


Arhiv - Američki komičar Bill Cosby (Foto: AP/Matt Slocum)
Arhiv - Američki komičar Bill Cosby (Foto: AP/Matt Slocum)

Američki glumac Bill Cosby izašao je u srijedu iz zatvora manje od dva sata nakon što mu je najviši sud savezne države Pennsylvania ukinuo presudu za seksualni napad.

Sud je presudio da Cosby nikada nije trebalo da bude optužen zato što je prije više od 15 godina sklopio sporazum sa tadašnjim okružnim tužiocem da ne bude krivično gonjen.

Vrhovni sud Pennsylvanije donio je odluku nakon što je Cosby u državnom zatvoru odslužio više od dvije godine od kazne od 3 do 10 godina koja mu je izrečena 2018. godine

Američki glumac je najpoznatiji po ulozi supruga i oca u TV hitu iz 1980-tih godina "Cosby Show".

Međutim, reputacija mu je potpuno uništena nakon što su ga desetine žena optužile za seksualni napad tokom više decenija. Presuda Cosbyju smatrala se jednim od ključnih momenata pokreta #MeToo movement koji je doveo do optužbi protiv moćnih ljudi u Hollywoodu i šire.

Cosby je proglašen krivim za seksualni napad na Andreu Constand 2004. godine nakon što ju je drogirao u svom domu. Ove optužbe protiv Cosbyja bile su jedine koje nisu bile previše zastarjele za podizanje optužnice.

Većina sudija je međutim utvrdila da je tadašnji državni tužilac Bruce Castor postigao sporazum sa advokatima Cosbyja 2005. godine da se ne podiže optužnica za krivično djelo protiv glumca.

Kao rezultat toga, Cosby nije mogao da izbjegne da svjedoči u okviru civilne tužbe koju je Constand podnijela protiv njega, s obzirom na to da optuženi mogu da odbiju da svjedoče samo kada su krivično gonjeni.

Svjedočenje Cosbyja pod zakletvom, koje je sudija otpečatio 2015. godine, podstaklo je novog okružnog tužioca Kevin Steele​a da kasnije te godine podigne optužnicu protiv Cosbyja.

Međutim, tom optužnicom, prema mišljenju većine sudija, nije ispunjeno obećanje tužioca Castora da neće krivično goniti Cosbyja, zbog čega je sud i donio odluku da se Cosby pusti iz zatvora i zabranio da mu se ponovo sudi po istoj optužbi.

Jedan sudija, koji se nije saglasio sa mišljenjem većine, smatrao je da bi Cossby trebalo da ostane u zatvoru, dok je drugo dvoje ocijenilo da je pogrešno zabraniti tužiocima da mu ponovo sude.

XS
SM
MD
LG