Linkovi

Bill Clinton dobitnik ovogodišnje nagrade Atlantskog vijeća za čelništvo u svijetu


Clinton je rekao da njegovi napori na zaustavljanju etničkog čišćenja na Balkanu nije nailazilo na široku podršku kod kuće, niti je lako bilo prihvaćeno među saveznicima u NATO-u - podsjetio je da je i nakon masakra u Srebrenici većina Amerikanaca bila protiv vojne akcije NATO-a u Bosni

Bivši predsjednik Sjedinjenih Država Bill Clinton dobitnik je ovogodišnje nagrade koju američko Atlantsko vijeće dodjeljuje za posebne zasluge za čelništvo u svijetu. Nagrada koja mu je dodijeljena na svečanosti u srijedu navečer odnosi se na mnoga međunarodna dostignuća tijekom dva predsjednička mandata, među kojima i njegov doprinos u okončanju balkanskih sukoba devedesetih godina.

U govoru koji je održao primajući nagradu, gospodin Clinton je rekao da njegovi napori na zaustavljanju etničkog čišćenja na Balkanu nisu nailazili na široku podršku kod kuće, niti su bili lako prihvaćeni među saveznicima u NATO-u.

Bill Clinton: Sukob u Bosni imao je veliki publicitet i ja sam nastojao pridobiti međunarodnu podršku za angažiranje u okončanju rata. Do tada je već 250 tisuća ljudi bilo ubijeno i bilo je dva i pol milijuna izbjeglica. Pokolj u Srebrenici konačno je pokrenuo podršku koju smo čekali od NATO saveznika.

Gospodin Clinton je podsjetio da je čak i nakon masakra u Srebrenici većina Amerikanaca bila protiv vojne akcije NATO-a u Bosni. Slično je bilo i s intervencijom NATO-a na Kosovu.

XS
SM
MD
LG