Linkovi

Dvojezične škole novi hit u Americi


Učenici recitiraju Zakletvu lojalnosti na španjolskom

Amerikanci nisu poznati po poznavanju stranih jezika. Svi napori da se djecu uče drugi jezici obično su neuspješni. Sada, nastavnici misle da su pronašli bolji pristup

U osnovnoj školi London Towne u Centervielleu u Virginiji, dan počinje kao i u većini američkih škola. Osim što se neka predavanja održavaju samo na španjolskom. Španjolski se govori čak i tijekom Zakletve lojalnosti - patriotske zakletve kojom u Americi započinje svaki školski dan.

Nakon nekoliko časova na španjolskom, djeca mijenjaju raspored sa nekoliko časova na engleskom. Ovo je metoda poznata kao dvojna imerzija, a njeni zagovornici kažu da se pokazala veoma uspješnom.

Myra Olmeda je poučavala i u rodnom Puerto Ricu. U njenom ovdašnjem razredu pola učenika je iz obitelji u kojima se govori samo španjolski, dok druga polovica govori engleski. "Ovdje se djeca druže i uče jedni od drugih, i to je najbolje od svega.", kaže Olmedova.

Djeca kreću s programom rano, neki čak u vrtiću.

Helen Arzola poučava u vrtiću. U njenom razredu djeca iz obitelji gdje se primarno govori engleski možda nikada prije nisu ni čuli španjolski. “Djeca su do osme godine kao mašine za učenje jezika. To je najbolje vrijeme da im se da prilika da uče.”, kaže Arzolaova.

Ovi dvojni programi su posljednji hit. U proteklih deset godina program je uvelo stotine škola diljem zemlje. Arzolova kaže da djeca kojima je primarni španjolski imaju koristi od ovog programa jer uče na svom izvornom jeziku: "Cilj je dvojezičnog programa naučiti siromašnije južnoamerikance dobar engleski, društveni i akademski. A to se može dogoditi samo, ako imaju dobre temelje u svom izvornom jeziku."

Kritičari još uvijek nisu uvjereni da će ovi programi raditi. Tvrde da je u prošlosti dvojezično školovanje obeshrabrivalo južnoamerikance od učenja engleskog.

K.C. McAlpin je direktor odvjetničke grupe Za engleski i kaže ih je iskustvo kroz povijest naučilo sumnjičavosti, jer ovo je još jedna od ideja koje na površini izgledaju odlično.

Ali dvojezični programi su u porastu u većim metropolitanskim područjima. U ovom okrugu u okolici Washingtona, destine škola nude programe osim na španjolskom, i na francuskom, njemačkom i japanskom.

Američki učenici još uvijek ne uče jezike kao učenici drugih zemalja. Neke škole čak ukidaju strane jezike kako bi uštedili novac, dok neke pak zemlje uvode zakone po kojima je engleski jedini službeni jezik. Ali škole poput ove još uvijek vjeruju da je višejezičnost najbolji način za otvaranje vrata djeci prema svijetu.

XS
SM
MD
LG