Linkovi

Carl Bildt - Samo vlada BiH može povesti zemlju naprijed


Ivo Josipovic, predsjednik hrvatske i Bakir Izetbegovic, član Predsjedništva BiH na panelu Clintonove Fondacije u New Yorku, u povodu 15-te godišnjice Daytona, February 9. 2011.
Ivo Josipovic, predsjednik hrvatske i Bakir Izetbegovic, član Predsjedništva BiH na panelu Clintonove Fondacije u New Yorku, u povodu 15-te godišnjice Daytona, February 9. 2011.

Nakon što su se evropski ministri vanjskih poslova u ponedjeljak usaglasili da je neophodno snažnije evropsko prisustvo u BiH i da na tom osnovu treba graditi novu strategiju EU, ostaje otvoreno pitanje: šta je naredni potez ? Medjutim, nekadašnji visoki predstavnik u BiH, a sada šef švedske diplomatije, Carl Bildt, ispravlja : pitanje nije šta, već ko treba povući prvi potez. Po njemu, odogovor na to pitanje je jasan.

Carl Bildt: “Ono što mi očekujemo je da u BiH učine nešto - prije svega, uspostave vladu jer prije nego što se uspostavi vlada, ništa se ozbiljnije ne može očekivati. Tada, u jednom trenutku; sa evropske strane je i pitanje novog šefa delegacije, ali čak ni to ne može imati značajnijeg efekta ako tamo nema vlade. Državi treba vlada.”

VOA: Kada je riječ o instrumentima kakvi će stajati na rasploganju budućem prvom čovjeku EU u BiH, nezaobilazne su i sankcije. Medjutim, nisu svi na evropskoj strani uvjereni da sankcije pomažu svuda i u svakoj prilici, posebno kada je riječ o formiranju vlade i vodjenju zemlje.

Carl Bildt
Carl Bildt

Carl Bildt: “ Ne mislim da su sankcije produktivne, ne kada je riječ o ovim pitanjima- sankkcije kakve ve ć imaju je da je zemlja zaostala iza ostalih zb država- vidjeli smo to i po pitanju bezviznog režima, gdje je BiH ,bila iza svih ostalih, zahvaljujući nesposobnosti bh političara da bilo šta odluče. Medjutim, kada govorimo o kršenju Daytonskog mirovnog sporazuma, tada je to drugo pitanje, ali tu se vodi odvojena diskusija.“

VOA: Postoji li zajednička evropska politika prema BiH?

Carl Bildt: “Ne, u stvari, postoji, ali naša politika je - riječ je o zemlji koja pripada Bosancima i Hercegovcima. Dakle, na njima je da odluče - ako žele da mijenjaju ustav, to je na njima da učine. Na njima je da formiraju vladu, da odlučuju o ekonomskoj politici, jer su sada u teškoj ekonomskoj i socijalnoj situaciji. Takvo nešto nikada neće biti riješeno u Briselu - ta se pitanja moraju riješiti u Sarajevu i riječ je o istoj politici kakvu imamo prema bilo kojoj evropskoj zemlji. Uz ovo, imamo i mirovni sporazum, što je važno. Medjutim, mirovni sporazum se bavi tek sa nekim od osnovnih, ključnih pitanja. Ukupan proces evropskih integracije je daleko veći od mirovnog sporazuma, riječ je o krupnom, zahtjevnom procesu.”

VOA: Dakle, šta reći svima u BiH koji od Brisela očekuju neke korake?

Carl Bildt: “Ne traba da ih očekuju, treba da očekuju zaključke svojih političkih lidera, u Sarajevu ili bilo gdje u BiH, kako bi se približili u stavovima i oformili vladu za dobrobit BiH, samo bh vlada može povesti zemlju naprijed. Ponavljam ovo već desetak godina, ali, izgleda da ne pomaže.”

XS
SM
MD
LG