Linkovi

Bijela kuća za sada odustala od smanjenja strane pomoći


Predsjednik Donald Trump
Predsjednik Donald Trump

Bijela kuća odustala je od planova da značajno smanji stranu pomoć nakon što su se tom potezu usprotivili i republikanci i demokrate.

Zvaničnici administracije su prethodno, na kratko vrijeme, zamrzli sredstva State Departmenta i Agencije za međunarodni razvoj namijenjena inostranstvu, iako već odobrena u oba doma Kongresa, da bi smanjili troškove za 4 milijarde 300 miliona dolara. Bijela kuća je od slične strategije odustala i prošle godine zbog protivljenja Kongresa.

Predsjednik Trump više puta je kritikovao američku pomoć inostranstvu kao rasipanje novca, a razmatrao je i prijedlog da se ona obustavi.

"Dajemo milijarde dolara državama koje nas ne vole ni malo. I ja to smanjujem”.

Međutim, zbog protivljenja demokratskih i republikanskih članova Kongresa, Bijela kuća odustala je od planiranog smanjenja strane pomoći. Pojedini eksperti saglasni su sa predsjednikom da se novac, koji Sjedinjene Države izdvajaju za međunarodne organizacije i strane zemlje, ne troši uvijek na pravi način. Međutim, protiv su rezova koje je administracija predložila bez opravdanja.

”Ako administracija želi da se taj novac troši bolje ili da se prebaci negdje drugo, mora da pruži opravdanje za to, koje je ubedljivo ne samo Stejt departmentu i USAID-u, već i članovima Kongresa”, kaže Brett Schaefer iz Fondacije Heritage.

Drugi eksperti i organizacije za međunarodni razvoj pozdravljaju odluku da se odustane od smanjenja pomoći kao veliku pobjedu.

“To je, iskreno, velika pobjeda za Sjedinjene Države i njihove interese. To je bio kratkovid pokušaj da se ispolitizuje strana pomoć pod izgovorom da se time smanjuje deficit. U stvari, strana pomoć čini manje od jedan odsto federalnog budžeta”, ističe Paula Garcia Tufro iz Atlantskog savjeta.

Američki državni sekretar Mike Pompeo
Američki državni sekretar Mike Pompeo

Državni sekretar Mike Pompeo se, javno, slagao sa predsjednikom da svaki dolar koji daju američki poreski obveznici mora biti potrošen pažljivo, u skladu sa američkim prioritetima. Međutim, pojedini zvaničnici organizacija za međunarodni razvoj zahvalni su Pompeu što se, van očiju javnosti, borio protiv velikog smanjenja strane pomoći.

“Sekretar Pompeo je i ove i prošle godine snažno podržavao stranu pomoć. To je bio slučaj i sa vojnim liderima koji su se zalagali za dalje finansiranje međunarodnog razvoja, kao ključnog stuba naše nacionalne bezbjednosti”, kaže Tufro.

State Department je po nalogu predsjednika već obustavio pomoć El Salvadoru, Gvatemali i Hondurasu zato što, prema ocjeni Bijele kuće, nisu preduzeli konkretne korake da smanje broj ilegalnih imigranata koji dolaze na američku granicu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG