Linkovi

Izazovi u vanjskoj politici isti - bez obzira ko osvoji Bijelu kuću


Američke i kineske zastave u Pekingu, 16. septembra 2018. (Foto: AP/Andy Wong)
Američke i kineske zastave u Pekingu, 16. septembra 2018. (Foto: AP/Andy Wong)

Zamislite godinu 2025. Trajni prekid vatre u Gazi je možda i dalje van domašaja. Rat do isrcpljenja još tinja u Ukrajini. A Kina ostaje prijetnja. Ti izazovi će ostati, bez obzira da li će na izborima pobijediti Joe Biden ili Donald Trump.

Bidenova spoljna poliitka u drugom mandatu biće zasnovana na istim principima kao i u prvom, a to su globalno liderstvo i multilateralizam.

Sjedinjene Države će se takmičiti, odlučno i energično, i bićemo lider na osnovu svojih vrijednosti i snage. Stajaćemo uz saveznike i prijatelje”, izjavio je u govoru u Ujedinjenim nacijama Biden.

Uz to, Bidenova administracija fokusira se na oblasti u kojima vjeruje da stanje treba da se unaprijedi.

“Postoji velika inicijativa sa Kongresom čiji je cilj da se ostvari naše obećanje da ćemo “otključati” resurse za zemlje u razvoju”, navodi Jake Sullivan, savjetnik za nacionalnu bezbjednost.

To znači - više američkih investicija u programe oproštaja duga, reforme multilateralnih razvojnih banaka i različite infrastrukturne projekte širom svijeta.

Cilj je da se odgovori na kineske globalne razvojne inicijative podrškom različitim projektima širom svijeta, kao što je koridor Lobito, koji spaja Zambiju, Demokratsku Republiku Kongo i Angolu.

“Ne samo što možemo da razvijamo saobraćajne kapacitete da bismo imali putanje za lanac snabdijevanja čistom energijom, već možemo i da otključamo ogroman poljoprivredni potencijal Afrike tako što će ta roba stizati na tržište, a takođe možemo da pokrenemo digitalnu transformaciju tog područja”.

Ako Trump pobijedi, fokus se neće toliko stavljati na međunarodni razvoj.

“Učinimo Ameriku bogatijom i bezbjednijom i jačom i ponosnijom i ljepšom nego ikada ranije. Mislim da imamo posljednju šansu za to”.

Iako je Trumpova parola - Amerika na prvom mjestu - to ne znači da je njegova spoljna politika izolacionistička, kaže Rachel Rizzo, analitičarka Atlantskog savjeta.

“Restriktivna u trgovini, svakako. Bazirana na transakcijama - da. Ali mislim da je najzanimljiviji dio njegove spoljne politike - stepen njegove vizije o drugačijem načinu korištenja poluga američke moći”.

Nepokolebljiva podrška Izraelu, uslovljena pomoć Ukrajini i snažno rivalstvo sa Kinom. To su spoljnopolitički principi koje za drugi mandat predlaže think tank blizak Trumpu - Institut za politiku Amerika na prvom mjestu.

“To su tri oblasti kojima će morati da se bavi svaka nova administracija “Amerike na prvom mjestu”, i moraće da testira svoj pristup “mir putem snage”, smatra direktor instituta Chad Wolf.

I dok ne znamo ko će pobijediti u novembru, znamo da spoljna politika neće biti presudni faktor. Ankete pokazuju da mnoge Amerikance više brinu inflacija, ekonomija, imigracija i kriminal nego američki angažman u inostranstvu.

XS
SM
MD
LG