Linkovi

Trumpova savjetnica podnijela ostavku


White House adviser Kellyanne Conway speaks to reporters at the White House in Washington
White House adviser Kellyanne Conway speaks to reporters at the White House in Washington

Kellyanne Conway, dugogodišnja savjetnica predsjednika Donalda Trumpa poznata po verbalnim okršajima sa novinarima, saopštila je u nedjelju uveče da podnosi ostavku kako bi se posvetila porodici.

53-godišnja Conway bila je uz Trumpa od prvog dana i vodila njegovu kampanju 2016. godine, koja je milijardera i zvijezdu reality televizije "katapultirala" do Bijele kuće i najmoćnijeg položaja na svijetu.

Međutim, protekle četiri godine velike lojalnosti prema Trumpu, tokom kojih je često branila predsjednika na televiziji, i u neformalnim razgovorima sa novinarima, uzele su danak kod energične i borbene savjetnice, koja je skovala frazu "alternativne činjenice".

Dok je Kellyanne poznata kao jedna od najvatrenijih branilaca predsjednika Trumpa, njen suprug, istaknuti washingtonski pravnik George Conway je oštar kritičar predsjednika. Glasno i više puta je dovodio u pitanje njegovu mentalnu spremnost za položaj koji zauzima.

"Krajem mjeseca ću postepeno prestati da radim u Bijeloj kući", saopštila je Conway. "George takođe mijenja neke stvari. Ne slažemo se oko mnogo toga ali smo jedinstveni u pogledu onoga što je najvažnije - naša djeca."

Conway je dodala da njihovo četvoro djece počinje novu akademsku godinu preko interneta.

"Kao što milioni roditelja širom zemlje znaju, za djecu koja 'daljinski idu u školu' potreban je stepen pažnje i budnosti kakav nije uobičajen u današnje vrijeme", rekla je ona. "Za sada, i za moju voljenu djecu, biće manje drame a više mame."

Kellyanne Conway saopštila je da se povlači iz Bijele kuće dan pošto je njena 14-godišnja kćerka Claudia na Twitteru napisala da je "duboko pogođena" što će njena majka govoriti na republikanskoj konvenciji i obećala da će da traži pravno osamostaljivanje od roditelja "zbog godina trauma iz djetinjstva i zlostavljanja".

George Conway je najavio da se povlači iz Lincoln projekta, grupe čiji je jedan od osnivača a koju čine republikanci koji se protive predsjedniku Trumpu. Conway takođe "uzima odmor od Twittera", koji je često koristio da napadne predsjednika.

Antipatija je bila uzajamna, a Trump je Conwayja nazivao "mužem iz pakla".

"Alternativne činjenice"

White House senior adviser Kellyanne Conway speaks to reporters at the White House in Washington, U.S., January 6, 2020. REUTERS/Kevin Lamarque
White House senior adviser Kellyanne Conway speaks to reporters at the White House in Washington, U.S., January 6, 2020. REUTERS/Kevin Lamarque

Kellyanne Conway je samo nekoliko dana pošto je Tramp stupio na dužnost privukla širu pažnju pošto je skovala termin "alternativne činjenice", braneći netačnu tvrdnju Bijele kuće da je masa građana okupljena na inauguraciji 45-og predsjednika bila veća od one na Obaminoj inauguraciji.

2017. branila je Trumpovu zabranu imigracije pominjući "masakr u Bowling Greeni", teroristički napad koji se zapravo nikada nije dogodio.

Tokom Trumpovog mandata, bila je poznata i ozloglašena po verbalnim okršajima sa novinarima. Često je nalazila način da promijeni temu, pitanje "vrati" novinaru ili se žali na sadržaj pitanja.

Pravnica i stručnjak za istraživanja javnog mnijenja po profesiji, zadržala se na svojoj poziciji u Bijeloj kući dok su brojni drugi saradnici dolazili i odlazili, neki otpušteni, neki primorani da daju ostavku a drugi su napuštali administraciju zbog nekog skandala.

Conway je izjavila da je odlazak iz Bijele kuće bio njena lična odluka. "Bio je to potpuno moj izbor, i moj stav. Saopštiću kasnije svoje buduće planove", rekla je.

XS
SM
MD
LG