Linkovi

Bijela kuća sa Kongresom radi na kratkoročnom rješenju za izbjegavanje zatvaranja Vlade


Bijela kuća (AP/Susan Walsh)
Bijela kuća (AP/Susan Walsh)

Bijela kuća je saopštila da sa Kongresom sarađuje na izradi kratkoročne mere finansiranja kako bi se izbjeglo djelimično zatvaranje federalne Vlade od 1. oktobra.

Bijela kuća se oglasila u trenutku dok se vode pregovori o rješavanju izazova u vezi sa finansiranjem rada dijela administracije.

„Jasno je da će narednog mjeseca biti potrebno kratkoročno rješenje. Kancelarija za upravljanje i budžet Kongresu pruža tehničku pomoć kako bi se izbjegli izazovi u funkcionisanju Vlade u prvom kvartalu fiskalne godine”, saopštio je portarol tog tijela.

Finansiranje većine vladinih programa ističe 30. septembra. Ukoliko se ništa ne postigne na tom planu prije početkom naredne fiskalne godina – brojne oblasti funkcionisanja Vlade bi bile zatvorene.

Trenutno je aktuelan nacrt kratkoročnog rješenja koje bi finansiranje omogućilo do kraja novembra ili početka decembra – na kome se radilo prethodnih mjeseci.

Uz to, tokom posljednjih godina Kongres se suočavao sa problemima u vezi sa usvajanjem dvanaest zakona koji će omogućiti finansiranje federalnih programa.

Sada, nedjeljama uoči isteka roka, Predstavnički dom koji je pod kontrolom republikanaca, odobrio je svega jedan iz seta tih zakonskih rješenja.

Propise koji regulišu potrošnju i poreze uobičajeno usvaja Predstavnički dom, prije nego što se o njima izjašnjava Senat.

Chuck Schumer, lider demokratske većine u gornjem domu Kongresa, objavio je da se sa predsjedavajućim Predstavničkog doma Kevinom McCarthyjem o kratkoročnoj mjeri finansiranja Vlade.

Prethodno je, u sredu, lider republikanaca u Senatu Mitch McConnell objavio da će kratkoročno rješenje u vidu rezolucije Kongresa najverovatnije biti donijeto u decembru.

„Trenutno nastojimo da utvrdimo kolika će biti vladina potrošnja”, naveo je on.

Agencija Reuters navodi da se očekuje da bi kratkoročna mjera finnsiranja mogla da se usvoji u paketu sa sredstvima za saniranje posljedica prirodnih katastrofa širom Sjedinjenih Država i podršku Ukrajini koja je na meti ruske agresije od februara 2022.

Potrebno je, dodaje Reuters, raditi na detaljima u okolnostima dubokih podjela među republikancima u Predstavničkom domu u vezi sa podrškom Ukrajini.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG