Linkovi

Kamion se slupao u blizini Bijele kuće, pronađena nacistička zastava, vozač priveden


Kamion udario je u sigurnosne barijere u blizini Bijele kuće
Kamion udario je u sigurnosne barijere u blizini Bijele kuće

Američka tajna služba saopćila je da je privela vozača iznajmljenog kamiona koji se u ponedjeljak navečer zabio u sigurnosne barijere u blizini Bijele kuće, možda namjerno, ali da nije bilo povrijeđenih niti opasnosti.

Svjedok Reutersa rekao je da su istražitelji pronašli nacističku zastavu sa svastikom koja je očigledno došla iz unutrašnjosti kamiona, koji je udario u barijere na trgu Lafayette, u blizini zgrade Bijele kuće.

Policajci su uzeli zastavu i plastične kese sa dokazima koji su bili položeni na trotoar nakon nesreće i stavili ih u zadnji dio U-Haula, rekao je Reutersov fotograf.

"Preliminarna istraga otkriva da je vozač možda namjerno udario u sigurnosne barijere na trgu Lafayette," napisao je na Twitteru Anthony Guglielmi, šef komunikacija Tajne službe.

Američka policija Park podnijet će optužnicu uz istražnu podršku Tajne službe, dodao je.

Televizija WUSA prikazala je snimak kamiona U-Haul tipa kutije zaustavljenog pored niza čeličnih stubova, sa uniformisanim policajcima i psom koji se približavaju vozilu. Robot na daljinsko upravljanje otvorio je zadnja vrata kamiona, otkrivajući kolica, ali ne i drugi očigledan teret.

Kris Zaboji, svjedok nesreće, objavio je kratak video na društvenim mrežama na kojem se vidi kako kamion udara u barikade. Video je potvrdio Reuters. Nakon što se jednom sudario, vozač je i drugi put udario u barijere, rekao je.

Zaboji, 25, pilot aviokompanije koji živi u Washingtonu, rekao je da je upravo završio džogiranje u National Mall-u i da je išao kući kada je čuo glasan tresak.

"Osvrnuo sam se i vidio da se kamion U-Haul zabio u barikadu. Povukao sam se iza tipa na kolima za golf i snimio video na telefon. Nakon što sam ga ponovo vidio kako se zabio nisam htio nigdje biti kod kamiona i otišao”, rekao je Zaboji.

U prethodnom tvitu Guglielmija iz Tajne službe navodi se da niko iz Bijele kuće ili Tajne službe nije povrijeđen.

Tačna lokacija predsjednika Joea Bidena u to vrijeme bila je nejasna. On se sastao sa predsjednikom Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevinom McCarthyjem u Bijeloj kući ranije u ponedjeljak navečer.

Obližnji hotel Hay Adams evakuisan je na zahtjev Tajne službe, objavio je Washington Post, pozivajući se na zvaničnika hotela, dok je Tajna služba saopštila da su zatvoreni neki putevi i pješačke staze oko parka.

Portparol Vatrogasne službe Washingtona rekao je da je poziv stigao u 21:40. (0140 GMT) za ono što je opisano kao istraga o sumnjivom paketu.

Ubrzo je uslijedila velika reakcija policije i javne sigurnosti, prije nego što su istražitelji utvrdili da je sadržaj uglavnom praznog kamiona bezopasan.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG