Linkovi

Bijela kuća: Inflacija raste zbog pandemije, a ne ekonomske politike


Walmartova prodavnica u Illionisu (Foto: AP Photo/Nam Y. Huh)
Walmartova prodavnica u Illionisu (Foto: AP Photo/Nam Y. Huh)

Savjetnici predsjednika SAD Joea Bidena pravdali su u nedjelju njegovu ekonomsku politiku u svjetlu rasta inflacije, navodeći da je to globalno pitanje povezano sa pandemijom Covida-19, a ne rezultat programa administracije u Washingtonu, prenosi agencija Reuters.

U Americi je u oktobru zabilježen najveći godišnji rast potrošačkih cijena za 31 godinu - 6,2 odsto - podstaknut naglim poskupljenjem goriva i drugih proizvoda. Republikanci tvrde da je inflacija odraz Bidenovih budžetskih planova.

"Nema sumnje da je inflacija trenutno visoka. Pogađa džepove Amerikanaca. Utiče na njihove planove. Međutim, važno je stvari posmatrati u određenom kontekstu. Kada je predsjednik preuzeo položaj, bili smo suočeni sa sveobuhvatnom ekonomskom krizom", rekao je za program televizije NBC "Meet the press" Brian Deese, direktor Nacionalnog ekonomskog savjeta Bijele kuće.

Inflacija nije problem samo u SAD-u. Prema podacima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), cijene rastu širom 38 zemalja članica, dok su se cijene nafte učetvorostručile proteklih 18 mjeseci u svjetlu rasta potražnja poslije otvaranja ekonomija, zatvorenih zbog pandemije.

Biden bi u ponedjeljak trebalo za potpiše dvostranački zakonski prijedlog o ulaganju u infrastrukturu, vrijedan hiljadu milijardi dolara. Očekuje da će dovesti do otvaranja radnih mjesta širom zemlje izdavajanjem milijardi dolara za obnovu mostova i puteva, i veći pristup internetu za milione Amerikanaca.

Deese i sekretarica za finansije Janet Yellen​ su u odvojenim intervjuima poručili da očekuju da će infrastrukturni plan, kao i prijedlog zakona za socijalnu potrošnju od hiljadu 750 milijardi dolara pomoći da se smanji inflacija.

Deese je rekao da je uvjeren da će se članovi Predstavničkog doma ove nedjelje izjašnjavati o predloženom socijalnom programu. Međutim, to bi bio samo prvi korak, s obzirom da to da bi o prijedlogu trebalo da se izjasni i Senat gdje su demokrate podijeljene u pogledu Bidenovog plana.

Kongres bi u decembru takođe trebalo ponova da spriječi djelimično zatvaranje vlade i da ponovo podigne granicu do koje zemlja može da se zadužuje da bi se spriječilo da Amerika dođe u situaciju da ne može da plaća dospjele račune.

Visoka inflacija podriva i rast zarada, što predstavlja dodatni politički rizik za Bidena čija popularnost naglo pada s obzirom na to da su Amerikanci sve više zabrinuti zbog ekonomske situacije.

Yellen je u intervjuu za televizijsku mrežu CBS ocijenila da je Bidenov plan za podsticanje ekonomije od hiljadu 900 milijardi dolara, usvojen u martu, pomogao Amerikancima da izađu na kraj sa posljedicama pandemije, te da su potrošnja i potražnja trenutno jaki.

Međutim, dodala je da su zalihe proizvoda i broj radnika i dalje mali i da federalna vlada pokušava da prevaziđe zastoj u globalnom lancu snabdijevanja izazvan pandemijom.

Yellen je rekla da očekuje da se cijene normalizuju do druge polovine naredne godine, ako i dalje bude napretka u suzbijanju pandemije.

Biden i njegovi ekonomski savjetnici mjesecima su predviđali da će inflacija biti kratkoročan problem.

Na pitanje da li su pogrešili, Deese je za CNN rekao: "Ne, mislim da nismo pogriješili" i ukazao na snažan ekonomski oporavak.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG