Linkovi

Bijela kuća u saradnji sa kompanijama obezbjeđuje cyber sigurne uređaje


ARHIVA - Posjetioci gledaju pametne kuhinjske uređaje na štandu kompanije LG Electroniks tokom prvog dana Sajma potrošačke elektronike (CES) u Las Vegasu 8. januara 2013.

Bijela kuća zajedno sa kompanijama kao što su "Amazon", "Alphabet Google" i "Best Buy" objavila je inicijativu koja omogućava Amerikancima da identifikuju uređaje koji su manje podložni cyber napadima.

Novi program certifikacije i označavanja podigao bi ljestvicu cyber sigurnosti za pametne uređaje kao što su frižideri, mikrotalasne rerne, televizori, sistemi za kontrolu klime i uređaji za praćenje fitnesa, navodi se u saopštenju Bijele kuće.

Prodavci i proizvođači će primijeniti logo "U.S. Cyber Trust Mark" na svoje uređaje, a program će biti pokrenut 2024. godine.

Inicijativa je osmišljena da osigura da "naše mreže i njihovo korištenje budu bezbjedniji, jer je to toliko važno za ekonomsku i nacionalnu bezbjednost", rekao je visoki zvaničnik administracije, koji nije želio da bude imenovan.

Federalna komisija za komunikacije tražiće komentare javnosti prije nego što uvede program obilježavanja i registruje nacionalni zaštitni znak kod Kancelarije za patente i žigove SAD, saopštila je Bijela kuća.

Među ostalim prodavcima i proizvođačima koji učestvuju u programu su i LG Elektroniks U.S.A, Logitech, Cisco Systems i Samsung.

U martu je Bijela kuća pokrenula svoju nacionalnu cyber strategiju u kojoj je pozvala proizvođače softvera i kompanije da preuzmu daleko veću odgovornost kako bi osigurali da njihovi sistemi ne mogu biti hakovani.

Takođe je ubrzala napore agencija kao što su Federalni istražni biro (FBI) i Sekretarijat za odbranu da ometaju aktivnosti hakera i grupa za ransomware širom svijeta.

Prošle nedelje, Microsoft i američki zvaničnici saopštili su da su kineski hakeri povezani sa državom tajno pristupili nalozima elektronske pošte u oko 25 organizacija, uključujući najmanje dvije vladine agencije SAD, od maja.

XS
SM
MD
LG