Linkovi

Bijela kuća: "Boosterima" i testovima protiv varijanti omicrona


Ilustracija - testovi na Covid 19 (Foto: REUTERS/Dado Ruvic)
Ilustracija - testovi na Covid 19 (Foto: REUTERS/Dado Ruvic)

Bijela kuća saopštila je u utorak da će osigurati da Amerikanci i dalje imaju neometan pristup vakcinama protiv Covida, lijekovima i testiranju da bi se suzbila podvarijanta omicrona BA.5 koja sada čini većinu slučajeva u Sjedinjenim Državama.

Zdravstveni zvaničnici kažu da ima nagovještaja da bi BA.5 mogao da zaobiđe imunitet, uključujući i onaj od prethodnih zaraza. Procejnjuje se da ta podvarijanta čini 65 posto sojeva koronavirusa u SAD, rekla je Rochelle P. Walensky, direktorica Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Podvarijante BA.5 i BA.4 zajedno čine više od 80 posto varijanti koje su prošle nedjelje bile prisutne u Americi, istakla je ona na konferenciji za novinare u Bijeloj kući.

Također je dodala da se sedmodnevni prosjek dnevnih hospitalizacija zbog Covida udvostručio u SAD od početka maja.

BA.5 se po svemu sudeći ne povezuje sa težim oblicima bolesti ili većim brojem hospitalizacija u poređenju sa prethodnih podvarijantama, rekao je doktor Anthony Fauci, vodeći ekspert za zarazne bolesti i glavni zdravstveni savetnik predsjednika Joea Bidena.

"Varijante će se pojavljivati. Virus cirkuliše globalno i u ovoj zemlji. Ne bi trebalo da dozvolimo da nam poremeti živote, ali ne možemo da poričemo da je to realnost s kojom moramo da se suočimo", poručio je Fauci.

Zvaničnici ističu da su u suzbijanju Covida prioriteti "boosteri", te široka dostupnost kućnih testova i maski visokog kvaliteta, kao i podrška ljudima sa ugroženim imunim sistemom.

Iz Bijele kuće je upozoreno da širenje podvarijante omicrona znači da će narednih nedjelja vjerovatno rasti broj novih slučajeva.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG