Linkovi

Bijela kuća: Biden je dobro poslije pada na bini u Coloradu


Predsjednik SAD Joe Biden u dvorištu Bijele kuće poslije povratka iz Colorada, 1.jun 2023.
Predsjednik SAD Joe Biden u dvorištu Bijele kuće poslije povratka iz Colorada, 1.jun 2023.

Predsjednik SAD Joe Biden kazao je da se sapleo na vreću sa pijeskom na bini, tokom ceremonije proslave diplomaca Vazduhoplovne akademije u Coloradu, i da nije povrijeđen.

Biden se pozdravljao sa diplomcima ispred bine, i krenuo da se vrati na svoju stolicu kada se sapleo i pao. Jedan vazduhoplovni oficir i obezbjeđenje su mu pomogli da ustane.

"Sapleo sam se o vreću sa pijeskom", kazao je Biden uz osmijeh novinarima u Bijeloj kući, koji su ga tu čekali po povratku iz Colorada.

Dvije male vreće sa pijeskom bile su postavljene na bini kako bi držale teleprompter koji su Biden i ostali govornici koristili tokom svojih obraćanja na bini u Coloradu.

"On je dobro. Na sceni je bila vreća sa pijeskom dok se rukovao sa oficirima", tvitovao je direktor komunikacija Bijele kuće Ben LaBolt.

U javnosti se postavlja pitanje Bidenovih godina (80) i dovodi se u pitanje podobnost da odsluži još jedan predsjednički mandat, što često koriste i njegovi protivkandidati u kampanjama. Biden je već jednom pao kada se penjao uz stepenice i ulazio u predsjednički avion, a drugom prilikom je pao kada je silazio sa bicikla u Delawareu.

Lični ljekar predsjednika kaže da je sistematski pregled u februaru pokazao da je Biden i dalje zdrav i vitalan 80-godišnjak, koji je podoban za predsjedničke dužnosti.

Biden nije prvi političar koji se sapleo i pao u javnosti.

Predsjednik SAD Gerald Ford pao je kada je izlazio iz predsjedničkog aviona 1975. Republikanski senator Bob Dole sapleo se na bini na mitingu 1996. Predsjednik Barack Obama se spotakao kada se penjao na binu 2012. "Toliko sam bio zanesen, da sam promašio stepenik", kazao je Obama.

Predsjednik Donald Trump, star 76 godina, bio je u kampanji u Iowi kada je čuo da je Biden pao. I on je imao sličnu epizodu na akademiji u West Pointu 2020. godine - što je također postavilo pitanja u javnosti o njegovom zdravlju.

"Stvarno je pao? Nadam se da nije povrijeđen", rekao je Trump. "Ako je pao, to je zaista loše...Moramo da vratimo stvari na pravi kolosjek. Pao je na Vazduhoplovnoj akademiji, je l da? To nije inspirativno."

Drugi favorit za republikansku nominaciju, guverner Floride Ron DeSantis, iskoristio je situaciju da politički napadne Bidena.

"Želim da se Joe Biden brzo oporavi od eventualnih povreda, ali isto tako želimo da se Amerika brzo oporavi od Bidenove politike", rekao je on.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG