Linkovi

Bijela kuća smatra da bi zemlje Srednjeg istoka trebale biti 'otvorenije' prema željama svojih građana


Tenkovi na ulicama Maname, glavnog grada Bahreina
Tenkovi na ulicama Maname, glavnog grada Bahreina

Državna tajnica Hillary Clinton izjavila je jučer da je u telefonskom razgovoru s kolegom iz Bahraina izrazila duboku zabrinutost zbog nasilja u toj zemlji te je pozvala vlasti da se suzdrže od represije.

U zemljama Srednjeg istoka i Sjeverne Afrike nastavljaju se prosvjedi protiv tamošnjih režima. Oporbene stranke i grupe traže korjenite promjene u političkom sustavu.

U Bahreinu, otočnoj državi u Perzijskom zaljevu, vojska je sinoć preuzela kontrolu na ulicama glavnog grada. Policija je u jučerašnjim nemirima ubila najmanje pet prosvjednika, dok ih je ranjeno više od 200. Ministar vanjskih poslova Bahraina izjavio je da je vojna intervencija bila neizbježna jer su – kako je rekao – demonstracije podijelile zemlju. Među prosvjednicima u Bahreinu dominiraju šijiti, koji su većina stanovništva, ali tvrde da ih vladajući suniti diskriminiraju.

Za to vrijeme u Libiji, u sukobima policije i prosvjednika u gradu Benghaziju, poginulo je, prema tvrdnjama oporbe, najmanje šestero ljudi.

U glavnom gradu Jemena, Sani, sukobili su se pristaše vlade i pripadnici oporbenih grupa koje već danima traže odlazak predsjednika države.

Demonstriralo se i na sjeveru Iraka, u kurdskom gradu Sulejmaniji, gdje je oko tisuću prosvjednika tražilo političke reforme. U sukobu s policijom poginula je najmanje jedna osoba.

U Egiptu je uhićeno nekoliko bivših ministara iz vlade Hosnija Mubaraka, za koje se sumnja da su primali mito.

U Iranu, pak, vlasti su ponovile da će blokirati bilo kakve nastupe oporbenih vođa, koji su pozvali na demonstracije u nedjelju. Za danas su vladine pristaše najavile vlastite ulične manifestacije kako bi – kako je rečeno – iskazale svoju mržnju prema iranskom reformskom oporbenom pokretu.

******

Sjedinjene su Države upozorile da vlasti u Bahreinu ne bi trebale nasilno reagirati na mirne prosvjede svojih građana. Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney rekao je da je predsjednik Barack Obama izrazio sućut obiteljima poginulih u Bahrainu, koji su jučer stradali u napadu policije.

Bijela je kuća pozvala vlasti u toj zemlji u Perzijskom zaljevu da kazne one koji su prekoračili ovlasti u upotrebi sile. Jay Carney je dodao da američka vlada smatra da bi zemlje na Srednjem istoku trebale biti 'otvorenije' te pozitivno reagirati na želje svojih građana u vezi političkih reformi.

Državna tajnica Hillary Clinton izjavila je jučer da je u telefonskom razgovoru s kolegom iz Bahraina izrazila duboku zabrinutost zbog nasilja u toj zemlji te je pozvala vlasti da se suzdrže od represije.

Gospođa Clinton je također najavila dodatnu pomoć Egiptu od nekih 150 milijuna dolara, za razvoj ekonomije i demokratskih institucija.

XS
SM
MD
LG