Linkovi

Bijela kuća smatra da bi zemlje Srednjeg istoka trebale biti 'otvorenije' prema željama svojih građana

  • Vijesti Amerike

Tenkovi na ulicama Maname, glavnog grada Bahreina

Državna tajnica Hillary Clinton izjavila je jučer da je u telefonskom razgovoru s kolegom iz Bahraina izrazila duboku zabrinutost zbog nasilja u toj zemlji te je pozvala vlasti da se suzdrže od represije.

U zemljama Srednjeg istoka i Sjeverne Afrike nastavljaju se prosvjedi protiv tamošnjih režima. Oporbene stranke i grupe traže korjenite promjene u političkom sustavu.

U Bahreinu, otočnoj državi u Perzijskom zaljevu, vojska je sinoć preuzela kontrolu na ulicama glavnog grada. Policija je u jučerašnjim nemirima ubila najmanje pet prosvjednika, dok ih je ranjeno više od 200. Ministar vanjskih poslova Bahraina izjavio je da je vojna intervencija bila neizbježna jer su – kako je rekao – demonstracije podijelile zemlju. Među prosvjednicima u Bahreinu dominiraju šijiti, koji su većina stanovništva, ali tvrde da ih vladajući suniti diskriminiraju.

Za to vrijeme u Libiji, u sukobima policije i prosvjednika u gradu Benghaziju, poginulo je, prema tvrdnjama oporbe, najmanje šestero ljudi.

U glavnom gradu Jemena, Sani, sukobili su se pristaše vlade i pripadnici oporbenih grupa koje već danima traže odlazak predsjednika države.

Demonstriralo se i na sjeveru Iraka, u kurdskom gradu Sulejmaniji, gdje je oko tisuću prosvjednika tražilo političke reforme. U sukobu s policijom poginula je najmanje jedna osoba.

U Egiptu je uhićeno nekoliko bivših ministara iz vlade Hosnija Mubaraka, za koje se sumnja da su primali mito.

U Iranu, pak, vlasti su ponovile da će blokirati bilo kakve nastupe oporbenih vođa, koji su pozvali na demonstracije u nedjelju. Za danas su vladine pristaše najavile vlastite ulične manifestacije kako bi – kako je rečeno – iskazale svoju mržnju prema iranskom reformskom oporbenom pokretu.

******

Sjedinjene su Države upozorile da vlasti u Bahreinu ne bi trebale nasilno reagirati na mirne prosvjede svojih građana. Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney rekao je da je predsjednik Barack Obama izrazio sućut obiteljima poginulih u Bahrainu, koji su jučer stradali u napadu policije.

Bijela je kuća pozvala vlasti u toj zemlji u Perzijskom zaljevu da kazne one koji su prekoračili ovlasti u upotrebi sile. Jay Carney je dodao da američka vlada smatra da bi zemlje na Srednjem istoku trebale biti 'otvorenije' te pozitivno reagirati na želje svojih građana u vezi političkih reformi.

Državna tajnica Hillary Clinton izjavila je jučer da je u telefonskom razgovoru s kolegom iz Bahraina izrazila duboku zabrinutost zbog nasilja u toj zemlji te je pozvala vlasti da se suzdrže od represije.

Gospođa Clinton je također najavila dodatnu pomoć Egiptu od nekih 150 milijuna dolara, za razvoj ekonomije i demokratskih institucija.

XS
SM
MD
LG