Linkovi

Bijela kuća i Kongres bliže usvajanju financijske regulative


Velike američke banke odlučno se suprotstavljaju dodatnoj regulativi koju američka vlada želi kako bi se spriječilo buduće financijske krize velikih razmjera

Velike američke banke odlučno se suprotstavljaju dodatnoj regulativi koju američka vlada želi kako bi se spriječilo buduće financijske krize velikih razmjera. Međutim, kako izgleda, predsjednik Barack Obama i zastupnici u Kongresu blizu su kompromisu.

Kad se radi o regulativi za reformu Wall Streeta predsjednik Obama kaže spreman je za okršaj. "Ono što smo vidjeli jest vojska lobista Wall Streeta na Capitol Hillu. Ukoliko oni žele bitku, ja sam spreman“.

Predsjednik Obama sutra će održati govor upravo na Wall Streetu. Bijela kuća posebno je fokusirana na financijske izvedenice, odnosno derivate koji su, u osnovi, klađenje između velikih igrača na Wall Streetu i diljem svijeta oko toga hoće li neki biznis uspjeti ili propasti? Radi se o ogromnom i uglavnom nepoznatom tržištu – pretežito nereguliranom – s više od 300 bilijuna dolara u igri diljem svijeta. Ilustracije radi, to je 43 puta više od američkog bruto nacionalnog proizvoda. "Do krize je dijelom dovelo i to što su tvrtke poput AIG-a i drugih bile uključene u ogromna i rizična ulaganja bez odgovornosti".

Banke tvrde da su financijski derivati u proteklih 20 godina donijeli ogromne profite koji su pomogli u jačanju ekonomije te se suprotstavljaju rigoroznijoj regulativi. Na Capitol Hillu, demokratski senatski čelnici trebaju svega jedan republikanski glas kako bi izbjegli potencijalnu blokadu financijske reforme. Također u Washingtonu, Međunarodni monetarni fond predložit će ovog tjedna da banke uplaćuju novac u fond iz kojeg će se financirati buduće državne sanacije banaka. Kako pojašnjavaju stručnjaci, praktički se radi o plaćanju banaka za troškove budućih recesija što je veliki i radikalan korak.

XS
SM
MD
LG