Linkovi

Bijela kuća : Traga se za dodatnim eksplozivnim napravama u teretnom zračnom prometu


Bijela kuća : Traga se za dodatnim eksplozivnim napravama u teretnom zračnom prometu
Bijela kuća : Traga se za dodatnim eksplozivnim napravama u teretnom zračnom prometu

Tijekom puta jedna od eksplozivnih naprava bila je u putničkim zrakoplovima

Jemenske vlasti tragaju za osobama odgovornima za upućivanje bombi putem zračne pošte u Sjedinjene Države dok američke i britanske vlasti traže načine za bolji pregled zračnog tereta i sprečavanje budućih terorističkih prijetnji. Jedna mlada žena u Jemenu, Hanan al-Samawi, uhićena je pod sumnjom da je bila umiješana u upućivanje dva paketa s eksplozivnim napravama na adresu židovske sinagoge u Chicagu. Uhićena je i njena majka.

Američki mediji, u međuvremenu, javljaju da je jedna od eksplozivnih naprava koje su otkrivene u Britaniji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima na putu do tih zemalja bile prevožena i u putničkim zrakoplovima. Bijela kuća navodi da se radi o tekućoj terorističkoj prijetnji te da možda postoji još ovakvih bombi. Savjetnik predsjednika Obame za protuterorističke djelatnosti, John Brennan, izjavio je da su u tijeku napori za moguće otkrivanje dodatnih eksplozivnih materijala u sustavu zračnog teretnog prijevoza.

"Pronađena su samo dva paketa. Ne možemo biti sigurni da ih ne postoji još i stoga pretražujemo sve pakete upućene iz Jemena. Uspjeli smo ih locirati i detaljno pregledati. Sve pošiljke tereta iz Jemena za Sjedinjene Države su suspendirane."

Brennan je dodao kako postoji sumnja da iza najnovije terorističke zavjere stoji al-Qaida u Jemenu te da ima puno pitanja na koja tek treba odgovoriti.

"Moramo nastaviti s ovom istragom i vidjeti kakve još prijetnje postoje. Ima li i drugih ovakvih eksplozivnih naprava? Radi li se o zavjeri širih razmjera? Al-Qaida na Arapskom poluotoku bila je vrlo otvorena u prijetnjama protiv nas i imaju pojedince koji mogu biti vrlo opasni."

Stručnjaci za terorizam vjeruju da su Sjedinjene Države i saveznici otežali al-Qaidi izvođenje operacija masivnih razmjera kakav je bio napad 11. rujna 2001. godine na New York i Washington. Zbog toga, napominju oni, terorističke organizacije pokušavaju pronaći način za izvođenje manjih operacija i iskorištavanje slabosti koje možda postoje u međunarodnim sigurnosnim procedurama.

XS
SM
MD
LG