Linkovi

Borjana Krišto iz HDZ BIH mandatarka državne vlade


Borjana Krišto (HDZ BiH)
Borjana Krišto (HDZ BiH)

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je potvrdilo Borjanu Krišto za mandatarku za saziv Vijeća Ministara BiH u narednom mandatu, koji će trajati do 2026. godine.

Član Predsjedništva Željko Komšić je glasao protiv, ali je imenovanje potvrđeno glasovima druga dva člana Predsjedništva, Željke Cvijanović iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), i Denisa Bećirovića, iz Socijaldemokratske partije BiH (SDP).

Krišto je prva žena na čelu državne vlade i dugogodišnja članica Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH).

Njena stranka je dio široke koalicije koja čini novu parlamentarnu većinu u entitetu Federacija BiH.

Koalicija u Federaciji BiH

Koaliciju u entitetu Federacija BiH čini skup hrvatskih stranaka, koji predvodi HDZ BiH, te takozvana Osmorka, odnosno koalicija osam stranaka koje predstavljaju bošnjačko biračko tijelo uz stranke koje se zalažu za građansko uređenje zemlje.

"Osmorku" čine SDP BiH, Naša stranka, Za nove Generacije, Narod i Pravda, Narodni evropski savez, BH inicijativa, Pokret demokratske akcije i Stranka za BiH. Koaliciju predstavlja Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.

HDZ BiH je vodeća među strankama Hrvatskog narodnog sabora BiH, organizacije koja okuplja 14 stranaka s hrvatskim predznakom i koje predstavlja predsjednik HDZ-a, Dragan Čović.

Ova koalicija je dogovorila kandidovanje Borjane Krišto za mandatarku državne vlade, na sastanku devet stranaka iz ovog entiteta, održanom 7. decembra u Konjicu.

Dogovor o podjeli državne vlasti

Stranke koje čine koaliciju u Federaciji BiH su državnu vlast dogovorili na osnovu koalicionog sporazuma, koji su sa SNSD-om Milorada Dodika.

SNSD, Demokratski savez i Ujedinjena Srpska, čine većinu u entitetu Republika Srpska (RS).

Sporazum je zasnovan na dokumentu u kojem se ne navodi ništa o perspektivi članstva BiH u NATO-u.

Međutim, Krišto je ipak poručila je da će se odlučno zalagati za približavanje BiH članstvu u NATO i Evropskoj uniji (EU).

"Osmorka" i HDZ BiH su 15. decembra dogovorili i vlast na državnom nivou, sa SNSD-om, koji predvodi vladajuću koaliciju u RS-u.

Time je, nakon 20 godina, iz vlasti istisnuta većinski bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA), koju predvodi Bakir Izetbegović, i koalicioni partner, Demokratska fronta (DF)m, koju predvodi član Predsjedništva BiH, Željko Komšić.

Predstavnici političkih partija koalicione većine, Milorad Dodik, Dragan Čović i Nermin Nikšić, su u zgradi državnog parlamenta potpisali koalicijski sporazum i time dogovorili principe djelovanja vlasti na državnom nivou.

Vlast u narednom mandatu, koji će trajati do 2026. godine, se formira na temelju rezultata Opštih izbora održanih 2. oktobra.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG