Linkovi

U BiH potvrđeno da prve vakcine stižu sredinom februara


A woman holds a small bottle labeled with a "Coronavirus COVID-19 Vaccine" sticker and a medical syringe in this illustration taken Oct. 19, 2020.
A woman holds a small bottle labeled with a "Coronavirus COVID-19 Vaccine" sticker and a medical syringe in this illustration taken Oct. 19, 2020.

Na adresu Ministarstva civilnih poslova BiH (MCP) u subotu 30. januara stigla je obavijest i potvrda iz Globalne alijanse za vakcine (GAVI) u kojoj stoji da će od sredine februara početi isporuka vakcina za BiH.

Broj doza vakcina proizvođača Biontech-Pfizer koje će BiH dobiti sredinom februara iznosi 23.400 doza, dok broj doza vakcine AstraZeneca/SKBIO koje će BiH primiti sredinom ili krajem februara iznosi od 153.600 do 259.200 doza.

"Veoma smo sretni što možemo podijeliti s vama pismo direktora COVAX-a, u kojem se nalaze posljednje informacije o distribuciji vakcina za BiH putem COVAX mehanizma. Ovo pismo se odnosi na namjensku raspodjelu koja je izravno kreirana prema BiH", saopćeno je MCP-a BiH.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH su se pohvalili kako im se GAVI zahvalio za "sav napor i trud koje su kontinuirano ulagali kako bi vakcine stigla do BiH."

Istaknuto je kako se radi samo o prvoj alokaciji za BiH. Riječ je o vakcinama koja su dobila potrebno odobrenje Evropske agencije za lijekove (EMA) i koje je odobrila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Ministarstvo civilnih poslova BiH je naručilo 1.232.000 doza kroz COVAX mehanizam, za 20 posto populacije putem Globalnog saveza za vakcine (GAVI)

Pored toga naručeno je i dodatnih 892.000 doza Pfizer i Moderna vakcina u okviru EU mehanizma.

Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i Republike Srpske (RS) su 21. januara na odvojenim sjednicama, usvojile Plan vakcinacije protiv COVID-19.

Prema predviđanjima COVAX-a i pretpostavci dostupnosti, očekuju blizu 1,8 milijardi doza da budu dostupne za 92 države koje su u okviru ovog mehanizma, među kojima je i BiH.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG