Linkovi

UNICEF i USAID donirali dezinfekcijska sredstva školama u BiH


ilustracija
ilustracija

UNICEF u Bosni i Hercegovini (BiH), uz podršku američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) tokom avgusta dodijeliće oko 29 hiljada litara sredstva za dezinfekciju i sapuna za ruke školama širom BiH.

U saopštenju UNICEF navodi da zagovara među vladama, donatorima i partnerima da škole budu među prvim institucijama koje će biti ponovo otvorene poslije pandemije corona virusa.

U iščekivanju planova obrazovnih vlasti u Bosni i Hercegovini o sigurnom ponovnom otvaranju obrazovnih zavoda i škola, sve škole moraju biti dodatno opremljene kako bi bile u skladu sa sigurnosnim smjernicama vezanim uz COVID-19. UNICEF zajedno sa USAID-om nastavlja pružati podršku obrazovnim vlastima u osiguravanju sigurnosti djece, nastavnika i osoblja protiv pandemije COVID-19 jačanjem svojih resursa”, stoji u saopštenju.

Rownak Khan, predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini izjavila je da postoje uvjerljivi dokazi o negativnim učincima zatvaranja škola na učenje, sigurnost, zdravlje i dobrobit djece.

"Također znamo da zatvaranje škola povećava rizik od napuštanja škole djece i mladih iz siromašnih porodica. Ponovo otvaranje škola na siguran način mora biti prioritet, jer u protivnom možemo biti svjedoci kolapsa već postignutog napretka u obrazovnim sistemima. U fokusu odluke o ponovnom otvaranju škola treba biti najbolji interes za svako dijete i upravo zato UNICEF u saradnji sa USAID-om čini napore kako bi škole bilo sigurno mjesto za djecu“, rekla je Khan.

Iz UNICEF-a poručuju da je potrebno osigurati jednak pristup kvalitetnom učenju za najranjiviju djecu, između ostalog, i kroz ulaganje u digitalnu povezanost za svako dijete, kao i da se moraju povećati budžeti za obrazovanje uz osiguranje sredstava za najranjivije.

Donacija UNICEF-a i USAID-a je vrijedna više od 124 hiljade maraka (62 hiljade evra), i dio je projekta “Prevencija i odgovor na COVID-19 u Bosni i Hercegovini”.

Nova školska godina, a ujedno i povratak u školske klupe u jednom dijelu Bosne i Hercegovine, Republici Srpskoj počinje 1. septembra za sve učenike.

Nastavni časovi biće skraćeni sa 45 na 30 minuta u manjim školama i 20 minuta u većim školama. Na časovima će moći biti najviše 15 učenika.

Za sve učenike koji imaju hronična oboljenja ili su na bolničkom liječenju, te koja iz bilo kojeg drugog razloga ne mogu prisustvovati nastavi, najavljeno je da će biti organizovana online nastava.

Na području entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, obrazovanje je na nivou 10 kantona.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG