Linkovi

Top priča BiH

BiH – turistički zanimljiva zemlja sa neiskorištenim potencijalima

Rafting na Uni

Sa rastom i do 20 procenata na godišnjem nivou, turizam je bio najbrže rastuća grana bh. privrede prije nastupanja globalne pandemije. Vlasti, ipak, svojim djelima potvrđuju da nisu prepoznali ili ih ne zanima, treća najprofitabilnija grana bh. ekonomije, koja godišnje prihodi oko milijardu i po maraka.  

Turistički radnici smatraju da je rast plod isključivo njihovog napora, te vjeruju da uspjeh u budućnosti ovisi o tri faktora: uspostavljanju saradnje između gradova širom zemlje, edukaciji i zadržavanju kadrova, te promociji kulturne baštine i domaćih proizvoda.

“Turistima su interesantne prirodne ljepote naše zemlje, bogata kulturno istorijska baština, bogatstvo tradicionalne bosanske kuhinje i poznatih vrhunskih vina, te nadaleko poznata topla dobrodošlica ugostiteljsko-turističkih radnika i građana. Cijene su prihvatljive, čak su i najpovoljnije u okruženju”, kaže za Glas Amerike Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera (UHR) BiH.

S tim je saglasan i Željko Tatić, predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma u RS-u koji ističe da je u procesu razvoja bh. turizma najslabija karika država.

“Nije prepoznala turizam i ugostiteljstvo kao privrednu granu u koju treba više ulagati. Dovedeni smo u situaciju da mi kao pojedinci promovišemo lokalne zajednice kao turistički proizvod”, kaže on.

Kao primjere navodi krajišku ljepoticu rijeku Unu i njen dio koji ide od Bihaća ka Novom Gradu, te Bosansku Krupu koja, kao perfektan turistički potencijal, nema turističku organizaciju za promociju ovog dijela Krajine.

“Nadležna ministarstva ne ulažu u male turističke potencijale, već samo prepoznaju velike koji su zapravo državni projekti. Jedan od razloga za mnoge propuste je i to što o sudbini turizma i ugostiteljstva, kao i o svemu drugom, odlučuju podobni, a ne sposobni”, objašnjava Tatić.

On dodaje da ćemo ove godine najteže podnijeti gubitak stranih turista od kojih smo svi pristojno živjeli, ali da će sezonu u BiH obilježiti i čuvena izreka “da u svakom zlu ima i nešto dobro”.

“Mnogi građani BiH nisu bili svjesni šta imamo i koliki je to turistički potencijal. Gastro ponudu svi jako dobro poznajemo, ali kako nemamo druge opcije za putovanja uvidjeli smo i sve ljepote bh. turizma”, kaže on.

Dodatnom edukacijom do boljih rezultata

Sarajevo
Sarajevo

Dugogodišnji turistički radnici godinama pokušavaju da svojim iskustvom i znanjem ožive bh. turizam i prezentuju turistima najljepše strane svoje zemlje. Njihov rad evidentiran je prethodnih godina, ali ono što im, kako kažu, nedostaje je edukacija radnika u turizmu koji bi na prepoznatljiv i profesionalan način dočekivali goste u Sarajevu, Banjaluci, Neumu ili Mostaru.

Tako je i nastala ideja da oforme stručni tim ljudi koji će pokrenuti Edukativni centar za turizam i ugostiteljstvo BiH.

“Sa kvalitetnim kadrom svi su na dobitku - počevši od gosta koji dobija kvalitetniju uslugu, poslodavca koji ima kvalitetnog radnika i veći promet, pa do samog radnika koji će biti zadovoljan svojim radom, a na kraju i primanjima”, kaže Tatić.

Hadžić ističe da je pandemija usporila realizaciju projekata, ali čim se steknu uslovi za to, dodatno osposobljavanje i edukacija radnika postaće stalna praksa.

“Za određene specifične poslove potrebno je osposobiti kadar. I oni kvalifikovani radnici trebaju se edukovati u novim vještinama i načinima rada. Ukoliko tradicionalnom gostoprimstvu dodamo kvalitet, stručnost i profesionalnost imamo zadovoljnog gosta. To nam je cilj”, ističe on.

Prema njihovom mišljenu, tržišna ekonomija, takođe, nameće svoja pravila, te BiH često gubi kvalitetnu radnu snagu, koja sigurnije i bolje plaćene poslove pronalazi u inostranstvu. Upravo zato je važno učiniti sve da jedna od najprofitabilnijih grana u BiH doživi svoj vrhunac, te da se radnicima u turizmu omoguće adekvatni uslovi za rad, ali i mogućnost dodatne edukacije.

“Edukativni centar je nešto što bi ugostiteljstvo i turizam širom zemlje podiglo na viši novo. U našem sektoru mnogo toga zavisi od komunikacije osoblja sa gostima”, ističe Tatić.

Prema riječima Hadžića kroz ovaj projekat treba razvijati i svijest o domaćoj proizvodnji, te edukovati radnike da gostima nude domaće proizvode: “Naši proizvodi ne zaostaju za uvoznim, čak su pojedini i mnogo kvalitetniji”.

Edukacije su za sada planirane u Mostaru, Neumu, Sarajevu, Banjaluci i Bijeljini, ali bi se u narednom periodu radile i u drugim bh. gradovima.

“U Federaciji BiH smo već obavili nekoliko razgovora i dobili obećanje da će projekat biti podržan. Mi ne radimo nešto danas za sutra. Država, privatni sektor, a i sami radnici trebaju da budu svjesni da je ovo ulaganje u budućnost i sve naredne sezone”, smatra Tatić.

Nesagledive posljedice pandemije

Banjaluka, 12. juni 2020.
Banjaluka, 12. juni 2020.

Turizam u BiH trenutno se suočava sa najvećom krizom, masovnim otpuštanjem radnika i zatvaranjem mnogih smještajnih i drugih ugostiteljsko-turističkih objekata.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, turisti su u junu ove godine ostvarili 26.542 posjeta, što je za 85,2 posto manje u odnosu na isti period prošle godine.

“Preko 20.000 radnika je ostavljeno bez primanja, pomoći i olakšica. Isplatili su jednu platu u visini od 520 KM sa kojom su radnici trebali da prehrane porodice tri mjeseca, koliko im je bio zabranjen rad. S druge strane, pojedinim sektorima koji su na budžetu, pored redovne plate, isplaćivali su nekakve stimulacije u visini od 1000 maraka. U zemljama u okruženju svim radnicima su obezbijeđene plate za mart, april i maj i to je jedan od razloga zašto nam odlaze mladi i sposobni”, kaže Tatić.

Pred ovogodišnjom crnom statistikom polako blijede rezultati ostvareni prethodnih godina. Samo u FBiH gubici u turizmu na dnevnoj osnovi dosežu i do milion maraka dnevno.

“Urgentno smo se obratili svim relevantnim institucijama kako bi se ublažila šteta i sačuvala radna mjesta. Nadležna ministarstva su pružila određenu pomoć, kroz finansiranje doprinosa za radnike, mada je to simbolično i nedovoljno”, dodaje Hadžić.

Ugostiteljsko-turistički radnici sada osmišljavaju nove programe i ponude prema domaćim gostima kako bi spasili šta se spasiti može.

“U opciji su posjete interesantnim destinacijama u BiH kojih ima veoma mnogo i jedinstvene su, ali već je jasno da će turistička sezona za ovu godinu bilježiti maksimalan pad”, objašnjava Hadžić.

Stručnjaci predviđaju da se oporavak ne može očekivati prije 2023. godine. Radnici u turizmu nadaju se da će, nakon što premoste krizu, biti prepoznati kao partneri za unaprijeđenje jedne od privrednih grana od koje može da živi većina stanovnika BiH.

See all News Updates of the Day

Power: Veoma opasno potpaljivanje vatre podjela u BiH

Power: Iskustvo iz BiH je usmjerilo moju karijeru
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

Potpaljivanje vatre podjela veoma je opasno u Bosni i Hercegovini i svi trebaju shvatiti da to neće otvoriti ekonomske prilike, koje građani ove zemlje očekuju rekla je 20. januara u Sarajevu administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samantha Power, koja boravi u posjeti BiH.

Power je novinarima kazala da se BiH trenutno nalazi u političkom ćorsokaku, te je ocijenila da prijetnje povlačenjem iz insitucija BiH predstavljuju i "prijetnju stabilnosti koja je postignuta potpisivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma 1995. godine".

"Te najave nemaju nikakvog ekonomskog, niti funkcionalnog smisla", kazala je Power odgovarajući na upit novinara o čemu će razgovarati sa bh. dužnosnicima, te šta će poručiti Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH i lideru Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Predstavnici iz bh. entiteta Republika Srpska od jula prošle godine ne učestvuju u radu državnih institucija, nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo izmjene zakona kojima se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločina.

Power je ocijenila da je BiH na vrlo ozbiljnoj raskrsnici, te da je u četvrtak na sastanku sa tri bivša ratna logoraša iz BiH zaključila "bh. građani nikada ne smiju ići unazad.

"Politika je naporna i teška, ali rat je strašan", navela je Power.

Na pitanje da li su nedavne američke sankcije dovoljne, navela je da su SAD pokazale da neće oklijevati da djeluju protiv onih koji su korumpirani i koji dovode do podjela i destabilizacije.

"Koletkivna odgovornost međunarodne zajednice je da da podrži mir i jedinstvo. Jačanje sila podjela nije u interesu nijednog pojedinca i nijedne zemlje", navela je.

Power je poručila da SAD žele razgovarati o tome šta mogu uraditi da podrže težnje svih građana BiH.

"To bi trebao biti i fokus državnih insititucija. Kako razvijati ekonomiju i otvarati nova radna mjesta", kazala je, dodavši da su BiH "očajnički potrebne reforme".

Prenijela je i poruku američkog predsjednika Josepha Bidena da su SAD uz građane BiH, kao što su bile i tokom ratnih devedesetih godina prošlog stoljeća.

Power u zvaničnoj posjeti BiH boravi od 19. do 21. januara.

Tokom posjete, sastat će se sa bh. zvaničnicima, predstavnicima nevladinih organizacija, liderima u malom biznisu, te preživjelim žrtvama rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

Power je radila kao novinarka, aktivistkinja i diplomatkinja.

Njena knjiga "Problem iz pakla: Amerika i doba genocida" dobila je Pulitzerovu nagradu, najprestižnije priznanje za novinarstvo u SAD-u, inspirirana je i događajima u BiH.

Banja Luka: Kriptovalute u zamahu

Banja Luka: Kriptovalute u zamahu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

Izgradnja termolektrane u Ugljevik pod znakom pitanja

Izgradnja termolektrane u Ugljevik pod znakom pitanja
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Organski uzgoj u Srebrenici

Organski uzgoj u Srebrenici
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

COVID u BiH: 39 umrlih, više od 3300 novozaraženih

Masks placed on mannequins heads are displayed outside a shop in Sarajevo's main street, Bosnia, Monday, July 27, 2020. Regional WHO office in Bosnia expressed its concern with recent reports that medical institutions around the country are closing…

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini (BiH) registrovana su 3.342 nova slučaja zaraze korona virusom. Od posljedica u istom periodu umrlo je još 39 osoba, saopšteno je iz nadležnih zdravstvenih institucija oba bh. entiteta i Brčko distrikta BiH u utorak, 18. januara.

U entitetu Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH) virus korona je potvrđen kod 2.564 osobe, od više od 5.800 testiranih uzoraka.

Zavodu za javno zdravstvo FBiH prijavljeno je 25 smrtnih slučajeva u posljednja 24 časa, dok je naknadno prijavljeno još 8 umrlih.

“Do sada je u FBiH testirano ukupno 1.110.595 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 208 994 osobe. Ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH dosada je 7.752”, saopšteno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH u utorak, 18. januara.

U drugom bh. entitetu, Republici Srpskoj (RS), od 1.161 testiranog uzorka, na koronu je, u posljednja 24 sata, bilo pozitivno 587 osoba.

Institutu zа јаvnо zdrаvstvо RS priјаvljеno je 13 smrtnih slučајеvа.

“Dо sаdа је u Rеpublici Srpskој pоtvrđеnо 100.210 slučajеvа virusа kоrоnа, а prеminulе su ukupnо 5.663 оsоbе kоd kојih је pоtvrđеn tеst nа virus kоrоnа. U RS je tеstirаnо ukupnо 388.188 оsоbа”, saopšteno je iz Instituta za javno zdrvastvo RS u utorak, 18. januara.

U saopštenju se dodaje da se na liječenju u bolnicama nalaze 593 pacijenata.

U Brčko distriktu BiH od posljedica virusa korona preminula je jedna osoba, a registrovan 191 novi slučaj zaraze. Ukupno je testirano 537 uzoraka.

U Distriktu su do sada preminule 473 osobe od posljedica COVID-19, a trenutno je aktivno 2.316 slučaja oboljelih od korona virusa, podaci su pododjeljenja za javno zdravstvo Vlade Brčko distrikta BiH od utorka, 18. januara.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG