Linkovi

Top priča BiH

BiH – turistički zanimljiva zemlja sa neiskorištenim potencijalima

Rafting na Uni

Sa rastom i do 20 procenata na godišnjem nivou, turizam je bio najbrže rastuća grana bh. privrede prije nastupanja globalne pandemije. Vlasti, ipak, svojim djelima potvrđuju da nisu prepoznali ili ih ne zanima, treća najprofitabilnija grana bh. ekonomije, koja godišnje prihodi oko milijardu i po maraka.  

Turistički radnici smatraju da je rast plod isključivo njihovog napora, te vjeruju da uspjeh u budućnosti ovisi o tri faktora: uspostavljanju saradnje između gradova širom zemlje, edukaciji i zadržavanju kadrova, te promociji kulturne baštine i domaćih proizvoda.

“Turistima su interesantne prirodne ljepote naše zemlje, bogata kulturno istorijska baština, bogatstvo tradicionalne bosanske kuhinje i poznatih vrhunskih vina, te nadaleko poznata topla dobrodošlica ugostiteljsko-turističkih radnika i građana. Cijene su prihvatljive, čak su i najpovoljnije u okruženju”, kaže za Glas Amerike Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera (UHR) BiH.

S tim je saglasan i Željko Tatić, predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma u RS-u koji ističe da je u procesu razvoja bh. turizma najslabija karika država.

“Nije prepoznala turizam i ugostiteljstvo kao privrednu granu u koju treba više ulagati. Dovedeni smo u situaciju da mi kao pojedinci promovišemo lokalne zajednice kao turistički proizvod”, kaže on.

Kao primjere navodi krajišku ljepoticu rijeku Unu i njen dio koji ide od Bihaća ka Novom Gradu, te Bosansku Krupu koja, kao perfektan turistički potencijal, nema turističku organizaciju za promociju ovog dijela Krajine.

“Nadležna ministarstva ne ulažu u male turističke potencijale, već samo prepoznaju velike koji su zapravo državni projekti. Jedan od razloga za mnoge propuste je i to što o sudbini turizma i ugostiteljstva, kao i o svemu drugom, odlučuju podobni, a ne sposobni”, objašnjava Tatić.

On dodaje da ćemo ove godine najteže podnijeti gubitak stranih turista od kojih smo svi pristojno živjeli, ali da će sezonu u BiH obilježiti i čuvena izreka “da u svakom zlu ima i nešto dobro”.

“Mnogi građani BiH nisu bili svjesni šta imamo i koliki je to turistički potencijal. Gastro ponudu svi jako dobro poznajemo, ali kako nemamo druge opcije za putovanja uvidjeli smo i sve ljepote bh. turizma”, kaže on.

Dodatnom edukacijom do boljih rezultata

Sarajevo
Sarajevo

Dugogodišnji turistički radnici godinama pokušavaju da svojim iskustvom i znanjem ožive bh. turizam i prezentuju turistima najljepše strane svoje zemlje. Njihov rad evidentiran je prethodnih godina, ali ono što im, kako kažu, nedostaje je edukacija radnika u turizmu koji bi na prepoznatljiv i profesionalan način dočekivali goste u Sarajevu, Banjaluci, Neumu ili Mostaru.

Tako je i nastala ideja da oforme stručni tim ljudi koji će pokrenuti Edukativni centar za turizam i ugostiteljstvo BiH.

“Sa kvalitetnim kadrom svi su na dobitku - počevši od gosta koji dobija kvalitetniju uslugu, poslodavca koji ima kvalitetnog radnika i veći promet, pa do samog radnika koji će biti zadovoljan svojim radom, a na kraju i primanjima”, kaže Tatić.

Hadžić ističe da je pandemija usporila realizaciju projekata, ali čim se steknu uslovi za to, dodatno osposobljavanje i edukacija radnika postaće stalna praksa.

“Za određene specifične poslove potrebno je osposobiti kadar. I oni kvalifikovani radnici trebaju se edukovati u novim vještinama i načinima rada. Ukoliko tradicionalnom gostoprimstvu dodamo kvalitet, stručnost i profesionalnost imamo zadovoljnog gosta. To nam je cilj”, ističe on.

Prema njihovom mišljenu, tržišna ekonomija, takođe, nameće svoja pravila, te BiH često gubi kvalitetnu radnu snagu, koja sigurnije i bolje plaćene poslove pronalazi u inostranstvu. Upravo zato je važno učiniti sve da jedna od najprofitabilnijih grana u BiH doživi svoj vrhunac, te da se radnicima u turizmu omoguće adekvatni uslovi za rad, ali i mogućnost dodatne edukacije.

“Edukativni centar je nešto što bi ugostiteljstvo i turizam širom zemlje podiglo na viši novo. U našem sektoru mnogo toga zavisi od komunikacije osoblja sa gostima”, ističe Tatić.

Prema riječima Hadžića kroz ovaj projekat treba razvijati i svijest o domaćoj proizvodnji, te edukovati radnike da gostima nude domaće proizvode: “Naši proizvodi ne zaostaju za uvoznim, čak su pojedini i mnogo kvalitetniji”.

Edukacije su za sada planirane u Mostaru, Neumu, Sarajevu, Banjaluci i Bijeljini, ali bi se u narednom periodu radile i u drugim bh. gradovima.

“U Federaciji BiH smo već obavili nekoliko razgovora i dobili obećanje da će projekat biti podržan. Mi ne radimo nešto danas za sutra. Država, privatni sektor, a i sami radnici trebaju da budu svjesni da je ovo ulaganje u budućnost i sve naredne sezone”, smatra Tatić.

Nesagledive posljedice pandemije

Banjaluka, 12. juni 2020.
Banjaluka, 12. juni 2020.

Turizam u BiH trenutno se suočava sa najvećom krizom, masovnim otpuštanjem radnika i zatvaranjem mnogih smještajnih i drugih ugostiteljsko-turističkih objekata.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, turisti su u junu ove godine ostvarili 26.542 posjeta, što je za 85,2 posto manje u odnosu na isti period prošle godine.

“Preko 20.000 radnika je ostavljeno bez primanja, pomoći i olakšica. Isplatili su jednu platu u visini od 520 KM sa kojom su radnici trebali da prehrane porodice tri mjeseca, koliko im je bio zabranjen rad. S druge strane, pojedinim sektorima koji su na budžetu, pored redovne plate, isplaćivali su nekakve stimulacije u visini od 1000 maraka. U zemljama u okruženju svim radnicima su obezbijeđene plate za mart, april i maj i to je jedan od razloga zašto nam odlaze mladi i sposobni”, kaže Tatić.

Pred ovogodišnjom crnom statistikom polako blijede rezultati ostvareni prethodnih godina. Samo u FBiH gubici u turizmu na dnevnoj osnovi dosežu i do milion maraka dnevno.

“Urgentno smo se obratili svim relevantnim institucijama kako bi se ublažila šteta i sačuvala radna mjesta. Nadležna ministarstva su pružila određenu pomoć, kroz finansiranje doprinosa za radnike, mada je to simbolično i nedovoljno”, dodaje Hadžić.

Ugostiteljsko-turistički radnici sada osmišljavaju nove programe i ponude prema domaćim gostima kako bi spasili šta se spasiti može.

“U opciji su posjete interesantnim destinacijama u BiH kojih ima veoma mnogo i jedinstvene su, ali već je jasno da će turistička sezona za ovu godinu bilježiti maksimalan pad”, objašnjava Hadžić.

Stručnjaci predviđaju da se oporavak ne može očekivati prije 2023. godine. Radnici u turizmu nadaju se da će, nakon što premoste krizu, biti prepoznati kao partneri za unaprijeđenje jedne od privrednih grana od koje može da živi većina stanovnika BiH.

See all News Updates of the Day

Komandant američke Komande za specijalne operacije u Evropi u posjeti BiH

Zastave SAD i BiH

“Rješavanje složenih problema zahtijeva timski rad i podršku prijatelja, a to je razlog zašto će SAD, kao saveznik u NATO-u, nastaviti jačati partnerstvo Bosne i Hercegovine sa NATO-om”, izjavio je tim povodom general David Tabor, piše u saopštenju Ministarstvo odbrane BiH.

Tabor, komandant Komande za specijalne operacije u Evropi (SOCEUR) se sastao u Sarajevu sa zamjenikom načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Ivicom Jerkićem.

Na sastanku se, piše u sopštenju Ministarstvo odbrane BiH, razgovaralo o aktuelnostima, težišnim aktivnostima i operacijama Oružanih snaga BiH u zemlji i inostranstvu, saradnji OS BiH i OS SAD-a, sa posebnim osvrtom na uspostavljanje Medijskog informativnog centra (MIC) Oružanih snaga BiH. Razgovarano je i o unapređenju koncepta civilno-vojne saradnje.

General Jerkić je naglasio značaj Sjedinjenih Američkih Država kao strateškog partnera kako Oružanih snaga BiH tako i Bosne i Hercegovine u cjelini. Saradnja sa SAD-om može se nastaviti uspješno i u budućnosti, a kroz realizaciju mnogih projekata i aktivnosti koji donose korist objema stranama, zaključeno je na sastanku, piše Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine.

Američka delegaciju na sastanku u Sarajevu
Američka delegaciju na sastanku u Sarajevu

Opozicija u Republici Srpskoj organizuje protest protiv vlasti 2. oktobra

Mirko Šarović

Mirko Šarović, lider Srpske demokratske stranke (SDS), najavio je u ponedeljak, 27. septembra, da pet opozicionih stranaka u Republici Srpskoj (RS), planira održati protest protiv aktuelne vlasti i gušenja medijskih sloboda u ovom bosanskohercegovačkom entitetu.

Proteste će predvoditi SDS, Partija demokratskog progresa (PDP), Demokratski narodni savez (DNS), Socijalistička partija Srpske (SPS) i Nebojša Vukanović i njegov pokret Pravda i red, kazao je Šarović na konferenciji za novinare.

Kako je rekao, protest će se, ukoliko bude dozvoljen, održati u 17 sati na Trgu Krajine, u Banjaluci, gradu na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine (BiH).

„Očekujemo veliko prisustvo građana i tu ćemo iskoristiti priliku da ukažemo na sve ono što je izazvalo revolt ne samo u opozicionim strankama, nego i široj javnosti. Ovo je vrlo važan trenutak i vjerovatno se neće zadržati samo na jednom protestu. Imamo mnogo toga reći vlasti“, rekao je Šarović.

Pod krinkom obaveze BiH da ugasi jednom broju komercijalnih televizija analogni signal pokušavaju se umanjiti medijske slobode, te ugasiti mediji poput BN TV, koji su kritični prema aktuelnoj vlasti, kazao je Šarović.

Hrvatska je od BiH zatražila da od 1. jula do 31. decembra ove godine započne fazno gašenje predajnika koje koriste komercijalne televizije. Radi se o analognom zemaljskom televizijskom emitovanju.

U obrazloženju, koje su proslijedili Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH (RAK), su naveli da bi “nastavak korištenja spornih predajnika ometao provođenje aktivnosti na 5G pristupnoj mreži” u Hrvatskoj.

RAK BiH obavijestila je o planu gašenja analognih predajnika 26 komercijalnih televizijskih stanica, među kojima ke i BN TV.

Branislav Borenović, lider DNS-a, je kazao da će se na protestu također zatražiti od vlasti, predvođene vodećom strankom u Republici Srpskoj, Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, da odgovori na optužbe gradonačelnika Banjaluke, Draška Stanivukovića, da je Dodiku bliska firma „TGT Tehno Gas“ bez dozvole godinama isporučivala kisik Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske (UKC RS), kojim su između ostalog liječeni oboljeli od COVID-19 u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Nakon ove objave Stanivukoviću je upućena prijetnja smrću, zbog koje su danas u Banjaluci uhapšene dvije osobe.

Stanivuković podnio je krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci 24. septembra protiv ministra zdravlja i socijalne zaštite RS Alena Šeranića, direktora UKC RS Vlade Đajića, direktora firme "TGT" iz Laktaša Stanislava Čađe i glavnog zdravstvenog inspektora RS Milice Matijević.

Kako je naveo u prijavi UKC RS za liječenje pacijenata koristi kisik koji je registrovan kao tehnički, a ne medicinski. Prema dokumentaciji koju je predstavio, kisik je nezakonito uvozila firma iz Laktaša čiji je direktor bivši ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo.

Iz UKC-a RS, firme TGT, te Ministarstva zdravlja RS demantovali su navode Stanivukovića, tvrdeći da se pacijenti liječe ispravnim medicinskim kisikom.

U Banjaluci je u toku i tematska sjednica Vlade RS o ovom pitanju.

Novi američki izaslanik za Zapadni Balkan: Sankcije protiv korupcije koristit ćemo „vrlo agresivno”

Novi američki izaslanik Gabriel Escobar tokom razgovora sa novinarom Glasa Amerike Arbenom Xhixhom.

Na pitanje šta se može učiniti na rješavanju široko rasprostranjene korupcije u BiH, novi izaslanik State Departmenta za Zapadni Balkan Gabriel Escobar kaže za Glas Amerike da će sankcije biti korištene „vrlo agresivno”.

Escobar, zamjenik pomoćnika državnog sekretara za evopska i evroazijska pitanja ujedno i izaslanik State Departmenta za Zapadni Balkan, funkciju je početkom septembra preuzeo od Matthewa Palmera, koji je imenovan za američkog izaslanika za izborne reforme u BiH.

Intervju sa Escobarom uradio je albanski servis Glasa Amerike.

Glas Amerike: Mathew Palmer, vaš prethodnik, preuzeo je novu poziciju izaslanika za izborne reforme u BiH. Od 2006. godine EU je preuzela vodeću ulogu u BiH, ali je zemlja postala disfunkcionalnija. Znači li to da će se SAD sada aktivnije uključiti?

Escobar: „Sjedinjene Američke Države su od Daytona jako ulagale u Bosnu. Mi obezbjeđujemo značajan iznos sredstava za visokog predstavnika. Prvi zamjenik visokog predstavnika uvijek je Amerikanac. Imamo vrlo snažnu Ambasadu i program USAID-a u Bosni. Šef OSCE-a, koji je pandan visokom predstavniku, obično je Amerikanac. Dakle, i dalje nas zanima Bosna. Nastavak rada Matthewa Palmera na Bosni pokazuje našu stalnu posvećenost regionu. Volio bih vidjeti brži napredak sa svih strana u poboljšanju funkcionalnosti Bosne.”

Glas Amerike: Korupcija je rasprostranjena u BiH. Šta se može učiniti da se problem korupcije pomakne sa mrtve tačke?

Escobar: „Prošle godine, predsjednik (Biden) je najavio novi set alata za sankcije, posebno protiv korupcije, ne nužno protiv kriminalnih aktivnosti, već korupcije. Planiramo koristiti te ovlasti vrlo agresivno.”

Glas Amerike: Lider bosanskih Srba Milorad Dodik na listi je sankcija Ureda američkog Ministarstva finansija za kontrolu strane imovine (OFAC) od 2017. Uprkos svom statusu i sve većoj opstrukciji, američki zvaničnici, Palmer i ambasadaor Eric Nelson, nedavno su se sastali sa Dodikom. Hoćete li sastati s Dodikom, i ako hoćete, koja bi mu bila vaša poruka?

Escobar: „Nisam siguran hoću li se sastati s njim, prvo o tome trebam odlučiti, kao i koja će biti poruka.”

Glas Amerike: Koji su, u cjelini, vaši prioriteti za Zapadni Balkan i najhitnija pitanja koja želite da rješavate?

Escobar: „Postoje dva veoma važna pitanja. Prvo, u srednjem roku, želimo bržu integraciju Zapadnog Balkana u Evropsku uniju. Mislim da je napravljen ogroman napredak, historijski, kulturno i ekonomski su te zemlje dio Evrope, i mnoge od zemalja su već obavile izuzetne reforme i za Evropu su dobra prilika. Dijele iste vrijednosti i imaju zajedničke interese sa ostatkom Evrope. To će biti prioritet. Uz to, pružiti članstvo u NATO-u onima koji su zainteresovani. To će, očigledno, zahtijevati da tijesno sarađujem sa našim partnerima, zemaljama Quinte (Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Italija), od kojih mnogi dijele slična gledišta. Ali iz naše perspektive, to bi trebao biti proces koji bi trebao biti dinamičan i aktivan. Volio bih da vidim dinamiku u tom procesu.​

Drugi proces ima mnogo veze sa razmišljanjima o tome šta će Balkan biti za sljedeće generacije i zato smo ispitivali ekonomske opcije. Zapadni Balkan je područje puno prilika, te zemlje su dinamične, imaju sjajne univerzitete, kvalifikovane ljude, ali nažalost mnogi od tih ljudi ne vide prilike u svojoj zemlji i odlaze, i to će postati strateški problem ne samo za zemlje Balkana nego i Evropu i SAD također. Vrlo sam zainteresovan za sva ta pitanja, i ideje o ekonomskoj integraciji, jer ako gledate Zapadni Balkan kao cjelinu, u teoriji možete da imate ekonomsku grupu od šest zemalja, možda i više, oko 20 miliona ljudi, sa oko 125 milijardi dolara bruto nacionalnog dohotka, i sa stopom rasta od čak 5 posto, tako da biste bili region Evrope koji se najbrže razvija, i to je uzbudljivo za nas politički, a mislim da će biti podsticajno za američke investitore.”

Glas Amerike: Da li vas brine prisustvo Rusije i Kine u regionu Balkana? Analitičari kažu da Rusija i Kina koriste izostanak jake američke uloge da popune taj vakuum?

Escobar: „Brine me to, iskreno, mislim da u evropskom prostoru zemlje treba da znaju da imaju druge opcije pored Kine - ekonomski gledano. Otvaranje kancelarije DFC u Beogradu (Kancelarija američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije) je bilo sjajan primjer našeg anažovanja u regionu, tijesno sarađujem sa Američkom privrednom komorom, što je jedan od načina da se ljudi podstaknu da gledaju mimo Kine u velikim infrastrukturnim projektima i investicijama, jer naše investicije dolaze uz dugoročne koristi za region. U slučaju Rusije, mislimo da je mnogo toga što Rusija radi, miješajući se u unutrašnja pitanja zemalja Zapadnog Balkana, a posebno Crne Gore, veoma destabilizira, udaljava vas od puta evropskih integracija i multietničkog pomirenja.”

Glas Amerike: Kako SAD vide koncept „srpskog svijeta” i nedavne inicijative predsjednika Aleksandra Vučića i drugih zvaničnika da promovišu srpski identitet i „jedinstvo” u regionu? Da li bi taj trend mogao da destabilizuje region?

Escobar: „Ostaje da se vidi, ali mogu da vam kažem da ne postoji konflikt, protivrječnost, između toga da ljudi slave svoju kulturu, i žive u nekoj drugoj zemlji. U ovoj zemlji mi slavimo kulturu jedni drugih. Ali pitanje je da li to onda postaje politički i vojni imperativ i što se toga tiče mi apsolutno verujemo da su građani različitih nacionalnosti koji žive u drugoj zemlji - građani zemlje u kojoj žive, imaju obaveze prema njoj, a zemlje spolja ne treba da te dvije stvari miješaju. Zato je to veoma zbunjujuće pitanje za ljude u regionu, za ljude u Kosovu, Crnoj Gori, i Sjevernoj Makedoniji, ali vjerujemo da Balkan kao multietnički dio svijeta ima mnogo toga da slavi u smislu kulture. Politička dinamika i politički imperativi koji proističu iz etničke pripadnosti - to je druga priča.”

BiH: Većinom nevakcinisani u bolnicama, a vakcine propadaju

BiH: Većinom nevakcinisani u bolnicama, a vakcine propadaju
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

Drugostepena disciplinska komisija odlučila smijeniti tužiteljicu Gordanu Tadić

Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić (Izvor: BIRN BiH)

Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) potvrdila je odluku kojom se Gordana Tadić premješta s pozicije glavne državne tužiteljice na mjesto tužiteljice Državnog tužilaštva, saopćeno je iz VSTV-a BiH.

Ranije je ovakvu odluku donijela Prvostepena disciplinska komisija.

“Drugostepena disciplinska komisija za tužioce VSTV-a BiH u predmetu protiv tužene Gordane Tadić, glavne tužiteljice Tužilaštva BiH, odlučujući po žalbi tužene, donijela je Odluku kojom se odbija kao neosnovana žalba tužene i potvrđuje odluka Prvostepene disciplinske komisije od 23. 7. 2021. godine”, saopćeno je iz VSTV-a.

Disciplinska tužba protiv Tadić podnesena je u aprilu 2021. godine. Ona je prijavljena za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, odnosno za svjesno zanemarivanje obaveze i naloga VSTV-a da se predmeti Tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele (TCMS) u periodu njenog mandata na funkciji glavnog tužioca.

Na teret joj je stavljeno i propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća, a ova tačka se tiče propuštanja da kao rukovodilac Tužilaštva BiH, primjenom odredaba Zakona o zaštiti tajnih podataka, osigura pokretanje postupka personalnih sigurnosnih provjera osoblja ove institucije koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga Vijeća da sve pravosudne institucije u BiH provedu sve obaveze i mjere navedenog zakona.

Ona se teretila i za ponašanje u Tužilaštvu ili izvan njega, ali je Ured disciplinskog tužioca (UDT) na pripremnom ročištu odustao od ove optužbe. Ova tačka se odnosila na narušavanje ugleda pravosuđa neosnovanim zahtjevom za isplatu potraživanja u vezi s najmom stana, dok je za preostale tačke proveden postupak.

Ured disciplinskog tužioca je, na ročištu održanom 12. jula, zatražio da Tadić budu izrečene mjere zbog neizvršavanja obaveza i odluka VSTV-a, dok je Odbrana ocijenila da nije počinjen prekršaj.

Tadić je za glavnu tužiteljicu imenovana u januaru 2019., a funkciju vršioca dužnosti glavnog tužitelja je prije toga obavljala od septembra 2016. godine, nakon suspenzije Gorana Salihovića.

Iz VSTV-a BiH su pojasnili da se protiv odluke Drugostepene komisije VSTV-a BiH može uložiti žalba Vijeću kao cjelini u roku od osam dana od dana prijema odluke.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG