Linkovi

BiH traži od Turske izručenje Mahmuljina


Arhiv - Sakib Mahmuljin dolazi u Sud BiH
Arhiv - Sakib Mahmuljin dolazi u Sud BiH

Sud Bosne i Hercegovine je zatražio od vlasti Republike Turske da izruče Sakiba Mahmuljina, ratnog komandanta Trećeg korpusa Armije RBiH, osuđenog za ratne zločine počinjene 1995. godine u Vozući kod Zavidovića u centralnoj Bosni.

Mahmuljina je krajem aprila 2022. godine Apelaciono odjeljenje Suda BiH osudilo na osam godina zatvora. Nakon što se nije javio na izdržavanje izrečene zatvorske kazne, za njim je Sud BiH raspisao međunarodnu potjernicu u novembru 2022. godine.

Nakon raspisivanja međunarodne potjernice, Sud BiH je poslao i zamolnicu Republici Turskoj za izručenje osuđenog Mahmuljina, potvrdili su 23. marta iz ove institucije za Radio Slobodna Evropa.

Mahmuljin je osuđen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na jednu godinu, za ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika na godinu i šest mjeseci, te za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na šest godina i šest mjeseci zatvora.

Izrečena mu je jedinstvena kazna od osam godina zatvora.

Ova presuda je izrečena nakon obnovljenog suđenja i žalbe odbrane na prvostepenu presudu. Mahmuljin je prvostepeno osuđen na deset godina zatvora, jer nije spriječio i kaznio zločine koje su počinili pripadnici Odreda “El-Mudžahidin”.

Ova jedinica je bila u sastavu Trećeg korpusa, kojima je Mahmuljin bio direktno nadređen.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG