Linkovi

BiH traži od Hrvatske da promijeni lokaciju radioaktivnog otpada


Odlaganje hrvatskog radioaktivnog otpada uz BH granicu ugrozilo bi više od 200 hiljada ljudi
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

Odlaganje hrvatskog radioaktivnog otpada uz BH granicu ugrozilo bi više od 200 hiljada ljudi

Odluku da se od Hrvatske zvanično zatraži promjena lokacije odlaganja radioaktivnog otpada donijelo je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina traži od Republike Hrvatske da lokaciju Trgovska gora, Opština Dvor, koja se nalazi u neposrednoj blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom, izuzume kao mjesto predviđeno za odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada, te da na području svoje teritorije obezbijedi drugu adekvatnu lokaciju za te namjene, koja nije u blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom, navodi se u prvom zaključku Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, u ime Predsjedništva Bosne i Hercegovine, uputiće pismo predsjednici i premijeru Republike Hrvatske, kojim će ih obavjestiti o navedenom zahtjevu Bosne i Hercegovine.

"Zadužuje se Ministarstvo inostranih poslova Bosne i Hercegovine da, putem diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine, informiše zemlje članice Evropske Unije i međunarodne organizacije koje se bave pitanjima zaštite životne sredine o navedenom pitanju i zahtjevu Bosne i Hercegovine", navode iz Predsjedništva BiH.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine će, u okviru svoje nadležnosti, po ovom pitanju, insistirati na punoj zaštiti svih prava koja Bosni i Hercegovini pripadaju po pravilima i normama međunarodnog prava, stoji u saopštenju.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG