Linkovi

BiH traži međunarodnu pomoć u gašenju požara


Oružane snage BiH gase požar na planini Čvrsnica, 18. juli 2022.
Oružane snage BiH gase požar na planini Čvrsnica, 18. juli 2022.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine (BiH) zatražilo je međunarodnu pomoć u gašenju požara u BiH, saopćeno je nakon vanredne telefonske sjednice Vijeća u utorak 26. jula.

Zatražena je podrška vatrogasnih snaga, sredstava i letjelica za gašenje požara iz zemalja sa kojima BiH ima potpisane sporazume i memorandume o suradnji u zaštiti i spašavanju.

Također, očekuje se i angažiranje letjelica kroz procedure Mehanizma za civilnu zaštitu Evropske unije (EU).

Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu služi za pružanje pomoći članicama EU i trećim zemljama u odgovoru na hitne situacije, kao što su prirodne katastrofe, zdravstvene krize ili sukobi.

Vijeće ministara BiH je na ovaj način dopunilo prošlosedmičnu odluku kojom je zatražio od Hrvatske da angažira kanadere sa posadom radi pomoći u gašenju požara u BiH.

Traženje šire međunarodne podrške u gašenju požara u BiH iz zemlje i zraka uslijedilo je nakon eskalacije požara u BiH, osobito na području parka prirode Blidinje, na jugu BiH te područja Nacionalnog parka "Sutjeska" na jugoistoku zemlje.

Požare u BiH iz zraka gase helikopteri Oružanih snaga BiH, Helikopterski servis eniteta Republika Srpska i kanader i helikopet iz Hrvatske.

Bosna i Hercegovina ima ukupno sedam helikoptera koji mogu da se bore sa požarima, ali nema nijedan avion.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG