Linkovi

Sud BiH odbio optužnicu protiv Mehmedagića, Cikotića i Druškića


Osman Mehmedagić dolazi na ročište u Sud BiH. Foto: BIRN BIH
Osman Mehmedagić dolazi na ročište u Sud BiH. Foto: BIRN BIH

Sud Bosne i Hercegovine je, zbog nepostojanja osnovane sumnje i neispunjavanja osnovnih uslova za potvrđivanje, odbio optužnicu za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja protiv Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH), Selme Cikotića, državnog ministra sigurnosti, i Muriza Druškića, penzionisanog rukovodećeg uposlenika OSA-e BiH.

“Vijeće je našlo kako iz dostavljenih dokaza u odnosu na osumnjičene Mehmedagića, Druškića i Cikotića nije utvrđena osnovana sumnja da su ostvarena bitna obilježja bića krivičnog djela ‘zloupotreba položaja ili ovlaštenja’”, navodi se u saopćenju Suda BiH.

Protiv rješenja o odbijanju optužnice Tužilaštvo BiH je podnijelo žalbu, koja je odlukom vanpretresnog vijeća u cijelosti odbijena kao neosnovana, čime je potvrđeno prvostepeno rješenje.

“Žalba Tužilaštva BiH ni na koji način nije osporila zakonitost i pravilnost prvostepene odluke”, stoji u odluci.

Kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva, Mehmedagić, Cikotić i Druškić su se optužnicom sumnjičili za izvršenje krivičnog djela “zloupotreba položaja ili ovlasti” u vezi sa nezakonitim imenovanjem i sudjelovanjem u Komisiji za drugostepeno rješavanje postupka sigurnosnih provjera za policijske i državne službenike, te je početkom decembra ove godine donesena naredba o provođenju istrage protiv njih trojice.

Sud BiH u saopćenju poziva sve relevantne međunarodne institucije da izvrše monitoring u ovom predmetu i ostvare uvid u sudski dio spisa s ciljem informisanja o radu Suda u ovom i drugim predmetima, a zbog, kako navode, učestalijih pokušaja narušavanja integriteta sudija ovog suda.

“Sud Bosne i Hercegovine odlučno odbija sve navedene pokušaje, nastavlja izvršavati svoje nadležnosti u skladu s vladavinom prava, donoseći odluke isključivo na osnovu Zakona i raspoloživih dokaza”, saopćeno je.

U odvojenom predmetu pred Sudom BiH počelo je suđenje Mehmedagiću i zaposleniku OSA-e Muhamedu Pekiću za zloupotrebu položaja.

XS
SM
MD
LG