Linkovi

Za strance koji ulaze u BiH obavezan negativan PCR i za vakcinisane


Vijeće ministara BiH. (Foto: BIRN BiH)
Vijeće ministara BiH. (Foto: BIRN BiH)

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nije usvojilo prijedlog odluke o novim uvjetima za ulazak stranih državljana, što znači da osobe koje su vakcinisane ili prebolovale korona virus i dalje ne mogu ući u zemlju bez negativnog PCR testa.

Odluka podrazumijeva da će u BiH, bez PCR testa, moći ući samo državljani Hrvatske, Srbije i Crne Gore, a svi ostali stranci će pri ulasku u BiH morati pokazati negativan PCR test ne stariji od 48 sati.

Također, Vijeće ministara BiH nije usvojilo odluku da se strancima omogući ulazak s negativnim brzim antigenskim testom.

Podsjetimo, u septembru 2020. godine je donesena odluka o izmjenama uvjeta za ulazak stranaca.

Tako je svim stranim državljanima, osim Hrvatima, Srbijancima i Crnogorcima, potreban negativan PCR da bi ušli u BiH.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša kazao je da su glasali protiv ministar odbrane BiH Sifet Podžić i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković.

Grubeša je odbacio da se radilo o ucjenama unutar Vijeća ministara BiH, budući da su ministri iz HDZ BiH glasali protiv odluke o ukidanju viza državljanima Saudjske Arabije.

Turistički radnici iz Međugorja najavili su u nedjelju 30. maja mogućnost organizovanja protesta i podnošenja tužbi ukoliko Vijeće ministara BiH ne olakša uvjete ulaska u zemlju priznavanjem i antigenskog testa, potvrde o vakcinaciji ili da je osoba preboljela COVID-19.

Iz Udruženja hotelijera i turističkih radnika u Međugorju saopćili su kako je manje od mjesec ostalo od obilježavanja 40. godišnjice Gospinih ukazanja i upozorili da bi zadržavanje strogih mjera za prijelaz preko granice označavalo njihovu propast.

Prema podacima Ministarstva vanjskih poslova BiH za ulazak, izlazak, tranzit i boravak u Bosni i Hercegovini potrebna viza za 99 zemalja i teritorija.

Vijeće ministara danas nije usvojilo izmjene i dopune Odluke o vizama, kojom bi državljanima Saudijske Arabije bio omogućen ulazak u BiH bez izdavanja vize.

Ovome su se usprotivili ministri iz HDZ-a, a ministar Grubeša kazao je da su ministri iz HDZ-a od prvog dana i u prvom glasanju istaknuli da će štititi evropski put BiH, bez obzira kako se to u javnosti prezentira. Naveo je i da iz HDZ-a ne koče procese u BiH.

Ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda ranije je poručio da se ne mogu ukinuti vize jer bi BiH ostala bez 880.000 KM (440.000 eura).

Vlada Kantona Sarajevo ranije je poručila državnim ministrima da je spremna u budžet Bosne i Hercegovine uplatiti 880.000 KM za prihode od viza koje plaćaju državljani Saudijske Arabije, a sve s ciljem da Vijeće ministara usvoji bezvizni režim za ove državljane te Irce i Britance.

XS
SM
MD
LG