Linkovi

Dačić i Turković: Najavljeno otvaranje konzulata BiH u Novom Pazaru


Ministers meeting between Bosnia and Herzegovina and Serbia, in Belgrade
Ministers meeting between Bosnia and Herzegovina and Serbia, in Belgrade

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić najavio je, tokom susreta u Beogradu sa ministarkom spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković, otvaranje konzulata BiH u Novom Pazaru.

Ministri Dačić i Turković saglasili su se da u regionu treba da postoji zajednički dogovor o otvaranju granica kako bi građani znali na koji način mogu da putuju.

Dačić je apelovao na sve zemlje regiona da imaju isti pristup prema otvaranju granica, podsetivši da je Srbija doijnela odluku da otvori svoje granice i bez testova i mjera izolacije.

On je zahvalio što je BiH donijela takvu odluku.

Srpski šef diplomatije je rekao da Srbija želi dobrosusjedske odnose i da je BiH važan ekonomski partner Srbije sa robnom razmenom od oko dvije milijarde eura.

Ponovio je da Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Dačić je naveo da i dalje postoje otvorena pitanja sa BiH poput nestalih lica, granične linije, stare devizne štednje.

Ministarka Bisera Turković izjavila je da BiH i Srbija imaju dobrosusjedske odnose i da to treba dalje njegovati.

"Naš dogovor je da u svjetlu dobrosusjedskih odnosa rješavamo sva otvorena pitanja, da dajemo podršku jedni drugima, posebno kada je riječ o članstvu u međunarodnim organizacijama", rekla je Turković.

Ona je navela da je jedna od važnih tema za BiH otvaranje konzulata u Novom Pazaru. Srbija ima konzulate u Mostaru, Banjaluci, Drvaru.

Poseta ministarke iz BiH prva je zvanična posjeta Srbiji nakon opuštanja mjera koje su donijete zbog korona virusa.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG