Linkovi

Dvije osobe uhapšene zbog ometanja istrage u slučaju Dženan Memić


State Investigation And Protection Agency (SIPA) 1
State Investigation And Protection Agency (SIPA) 1

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA-e) uhapsili su dvije osobe koje se terete za krivično djelo organizovani kriminal.

Uhapšene osobe dovode se u vezu sa krivičnim djelima pomoć učinitelju nakon počinjenog krivičnog djela i protuzakonito posredovanje, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Luka Miladinović, glasnogovornik SIPA-e.

"Uhapšeni se nalaze u prostorijama SIPA-e i nad njima je urađena kriminalistička obrada, nakon čeka će postupajući tužilac Tužilaštva BIH odlučiti o njihovom daljem statusu", rekao je Miladinović.

Prema nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine na području Kantona Sarajevo izvršeni su pretresi u okviru predmeta za organizovani kriminal i ometanje istrage u slučaju stradanja mladića Dženana Memića u

"Jedna od osoba čiji se prostori pretresaju je službena osoba u institucijama Kantona Sarajevo (jedan od deset kantona u entitetu Federacija BiH, op. red.). Policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na dvije lokacije na području Kantona Sarajevo vrše pretrese sa ciljem prikupljanja dokaza. Aktivnosti se vrše u okviru predmeta na kojem Tužilaštvo BiH radi duži vremenski period, a odnosi se na kaznena djela organizovanog kriminala, a u vezi ometanja istrage i prikrivanja dokaza o stradanju Dženana Memića, u mjesecu februaru 2016. godine", navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Pravosudni proces u slučaju Dženan Memić traje četiri godine i izazvao je brojne kontroverze i proteste građana u organizaciji porodice stradalog mladića, koji su od kantonalnog Tužilaštva u Sarajevu tražili da izmjeni optužnicu u kojoj se navodilo da je Memić stradao u saobraćajnoj nesreći.

Memić je na Ilidži kod Sarajeva zadobio teške povrede glave, u incidentu koje je Tužilaštvo Kantona Sarajevo okvalifikovalo kao saobraćajnu nesreću, dok je porodica Memić tvrdila suprotno.

Preminuo je nekoliko dana kasnije, 15. februara 2016. godine, a njegova smrt nije razjašnjena.

Vrhovnom sudu Federacije BiH je 24. novembra 2020. godine upućena žalba Tužilaštva Kantona Sarajevo na oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću koji su dva puta oslobođeni krivice za izazivanje saobraćajne nesreće u slučaju smrti Memića.

U dva sudska procesa osumnjičeni Ljubo i Bekrija Seferović oslobođeni su krivice za izazivanje saobraćajne nesreće i sprječavanje dokazivanja, a presudom Kantonalnog suda utvrđeno je da nema dokaza da se 8. februara 2016. godine uopšte dogodila saobraćajna nesreća, kao i da povrede na Dženanu Memiću nisu odgovarale onima iz naleta vozila na pješaka.

Tužilaštvo BiH je u avgustu 2019. godine otvorilo posebnu istragu o smrti Memića, nakon što je njegova porodica podnijela krivičnu prijavu protiv više od 40 osoba.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG