Linkovi

SIGURNOSNE AGENCIJE: Zastave Islamske države se ne vijore u BiH


Sigurnosne agencije: U BiH se ne vijore zastave Islamske države
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Sa sastanka direktora sigurnosnih agencija Bosne i Hercegovine (BiH) stigao je demant na izjave iz zemalja regiona i Evopske unije o zastavama Islamske države u BiH i velikom broju radikaliziranih osoba koje mogu predstavljati prijetnju.

„To naprosto nije istina i to je jedna paušalna izjava koja je očito izrečena u sklopu određenih predizbornih ili političkih aktivnosti. Naše službe ne raspolažu podacima da u BiH imamo pet ili deset hiljada radikaliziranih osoba koje mogu predstavljati terorističku prijetnju”, kaže Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH koji je prisustvovao sastanku.

Nakon izjava predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović o masi radikaliziranih osoba u BiH, na tu temu ovih dana nadovezao se češki predsjednik Miloš Zeman.

Govoreći o slomu tzv. Islamske države Levanta i Iraka upozorio je na povratak terorista u Evropu i pri tome izjavio: "mogu da stvore evropsku bazu na primjer u Bosni. Jer se već sada u nekim bosanskim gradovima vijore crne zastave IDIL".

„Ako zaista neko ima takve podatke, onda pozivamo, pogotovo naše susjede sa kojima želimo da imamo dobru saradnju, da se takvi podaci dostave sigurnosnim službama. I pozivamo ih da prestanu govoriti o situaciji u BiH kada govorimo o pitanjima ekstremizma i terorizma”, kazao je Zvizdić.

Podaci kojima raspolažu bosanskohercegovačke agencije kažu da u 143 teroristička napada iza koji stoji Islamska država niko iz BiH nije učestvovao, niti je povezan na bilo koji način.

Više od 200 državljana BiH otputovalo na sirijsko i iračko ratište sa namjerom pridruživanja Islamskoj državi, a vratilo se oko 45.

Unazad godinu i po, iz BiH nije bilo odlazaka na sirijsko ratište, a osuđeno je više od 20 osoba zbog pridruživanja Islamskoj državi ili povezanih krivičnih djela.

„Ono što je problem terorizma u BiH, mi ćemo govoriti otvoreno, javno, transparentno da svi građani BiH znaju šta je prijetnja teroristička i šta može biti prijetnja od strane terorizma u BiH. Zataškavanje i jednog podatka o stanju terorizma u BiH šteti, prije svega, nama, nego bilo kome drugom”, kazao je ministar sigurnosti Dragan Mektić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG