Linkovi

Pucnjem topa sa Žute tabije počeo ramazan u Sarajevu


Trenutak pucnja iz ramazanskog topa iznad Sarajeva
Trenutak pucnja iz ramazanskog topa iznad Sarajeva

Pucanj iz topa sa sarajevske Žute tabije označio je dolazak najodabranijeg mjeseca za sve muslimane svijeta - mjesec ramazan. Veliki broj posjetilaca, kao i ranijih godina, prisustvovao je ispaljivanju prvog ovogodišnjeg topa.

Nakon 24 godine, Smaila Krivića, večeras je zamijenio tobdžija Adil Babić koji je pucnjem najavio dolazak ramazana, što predstavlja atrakciju u gradu.

Ovaj ramazan neće biti mnogo drukčiji nego prošle godine, s obzirom na to da su na snazi, još uvijek, epidemiološke mjere te da je veliki broj vjerskih aktivnosti ograničen.

Zbog pandemije Covid-19 uvedene su epidemiološke mjere, a na području Federacije BiH kretanje je dozvoljeno od 05.00 do 21.00 sati.

Tobdžija Adil Babić priprema se za prvi pucanj iz topa u ramazanu 2021.
Tobdžija Adil Babić priprema se za prvi pucanj iz topa u ramazanu 2021.

Također je i Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini donijela instrukciju o organizaciji vjerskih aktivnosti u vanrednim okolnostima za vrijeme ramazana, kojima se nalaže da sve vjerske aktivnosti u mjesecu budu isključivo organizirane u skladu s preporukama IZ u BiH i nadležnih organa.

Nalaže se otvaranje svih raspoloživih prostora (džamija i mesdžida) u kojima se mogu obavljati džuma i dnevni namazi, te da se razmotriti potreba i mogućnost organizacije više termina za obavljanje džuma – namaza”, naveli su iz IZ u BiH.

Reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef.Kavazović je poručio vjernicima da budu strpljivi i plemeniti.

Budimo strpljivi i pribrani. Post je ibadet odricanja i budimo spremni da, onako kako se odričemo hrane, pića i brojnih užitaka tokom dana, tako se odreknemo i velikih zajedničkih iftara, zajedničkih namaza i svega ostalog zajedničkog što krasi našu lijepu ramazansku atmosferu. Neka naša vjernička dosljednost u poštivanju higijenskih i epidemioloških mjera bude naš dodatni ramazanski ibadet i mali doprinos u spašavanju ljudskih života”, navodi se u poruci reisu-l-uleme Kavazovića.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović
Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović

XS
SM
MD
LG