Linkovi

Pucnjem topa sa Žute tabije počeo ramazan u Sarajevu


Trenutak pucnja iz ramazanskog topa iznad Sarajeva

Pucanj iz topa sa sarajevske Žute tabije označio je dolazak najodabranijeg mjeseca za sve muslimane svijeta - mjesec ramazan. Veliki broj posjetilaca, kao i ranijih godina, prisustvovao je ispaljivanju prvog ovogodišnjeg topa.

Nakon 24 godine, Smaila Krivića, večeras je zamijenio tobdžija Adil Babić koji je pucnjem najavio dolazak ramazana, što predstavlja atrakciju u gradu.

Ovaj ramazan neće biti mnogo drukčiji nego prošle godine, s obzirom na to da su na snazi, još uvijek, epidemiološke mjere te da je veliki broj vjerskih aktivnosti ograničen.

Zbog pandemije Covid-19 uvedene su epidemiološke mjere, a na području Federacije BiH kretanje je dozvoljeno od 05.00 do 21.00 sati.

Tobdžija Adil Babić priprema se za prvi pucanj iz topa u ramazanu 2021.
Tobdžija Adil Babić priprema se za prvi pucanj iz topa u ramazanu 2021.

Također je i Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini donijela instrukciju o organizaciji vjerskih aktivnosti u vanrednim okolnostima za vrijeme ramazana, kojima se nalaže da sve vjerske aktivnosti u mjesecu budu isključivo organizirane u skladu s preporukama IZ u BiH i nadležnih organa.

Nalaže se otvaranje svih raspoloživih prostora (džamija i mesdžida) u kojima se mogu obavljati džuma i dnevni namazi, te da se razmotriti potreba i mogućnost organizacije više termina za obavljanje džuma – namaza”, naveli su iz IZ u BiH.

Reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef.Kavazović je poručio vjernicima da budu strpljivi i plemeniti.

Budimo strpljivi i pribrani. Post je ibadet odricanja i budimo spremni da, onako kako se odričemo hrane, pića i brojnih užitaka tokom dana, tako se odreknemo i velikih zajedničkih iftara, zajedničkih namaza i svega ostalog zajedničkog što krasi našu lijepu ramazansku atmosferu. Neka naša vjernička dosljednost u poštivanju higijenskih i epidemioloških mjera bude naš dodatni ramazanski ibadet i mali doprinos u spašavanju ljudskih života”, navodi se u poruci reisu-l-uleme Kavazovića.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović
Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović

XS
SM
MD
LG