Linkovi

Iz Kliničkog centra Sarajevo izuzeta dokumentacija o liječenju COVID pacijenata


Posebni respiratorni centar na KCUS-u
Posebni respiratorni centar na KCUS-u

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u narednim danima nastavljaju izuzimati predmete iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) koji se dovode u vezu s teškim krivičnim djelima protiv zdravlja ljudi i zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Ovo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović, nakon što su u jutarnjim satima 5. jula pripadnici ove Agencije ušli u KCUS, najveću zdravstvenu ustanovu u Bosni i Hercegovini (BiH).

"Realizovana je jedna od četiri naredbe Suda. Dokumentacija koju smo danas izuzeli odnosi se na tretman dva pacijenata zbrinuta na KCUS", kazao je Miladinović.

On je ranije izjavio da SIPA postupa po naredbi Općinskog suda u Sarajevu, "koja se odnosi na privremeno izuzimanje predmeta u cilju prikupljanja dokaza zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena teška krivična djela protiv zdravlja ljudi, u vezi s krivičnim djelima nesavjesno liječenje i zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja".

"Nastavlja se rad na realizaciji ostalih naredbi koji će sigurno trajati dva do tri dana", dodao je Miladinović.

Iz SIPA-e je za RSE potvrđeno da se ostale naredbe, između ostalog odnose i na predmete koji se tiču tretmana svih pacijenata koji su boravili u KCUS od otvaranja COVID odjeljenja.

Po okončanju aktivnosti na terenu SIPA će dostaviti odgovarajuće izvještaje pravosudnim institucijama, odnosno Općinskom sudu i Tužilaštvu Kantona Sarajevo (KS), jednog od deset kantona bh. entiteta Federacije Bosne i Hercegovine (BiH).

Iz KCUS-a su za RSE naveli da su pripadnici SIPA-e, u sklopu ranijeg postupka, došli u KCUS da izuzmu dokumentaciju koju nisu izuzeli u prethodnom dolasku.

"Ne radi se ni o kakvom pretresu, niti bilo čemu sličnom", naveli su u saopštenju iz KCUS-a.

Dvije prijave zbog grešaka i propusta u liječenju COVID pacijenata

Damir Koldžo, advokat porodica Palić i Hota, čiji su bližnji preminuli od posljedica COVID-19 u respiratornom centru KCUS u martu ove godine, podnio je prošli mjesec dvije krivične prijave protiv KCUS i njegove direktorice Sebije Izetbegović, zbog kako je rekao, grubih grešaka i propusta u liječenju.

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS) za RSE potvrdili su zaprimili prijave, te da je elektronski sistem registrovao predmete i dodijelio ih tužiocu.

Početkom aprila Tužilaštvo KS-a formiralo je predmet koji se odnosi na pismo koje je potpisalo 17 anesteziologa, a u kojem su naveli da respiratori uvezeni iz Kine, u aprilu 2020. godine, koji se koriste u KCUS, ne posjeduju postavke koje se preporučuju za mehaničku ventilaciju COVID-19 pacijenata.

U Tužilaštvu BiH je u februaru ove godine počelo suđenje u predmetu "Novalići drugi" u kojem je prvooptuženi Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, Fahrudin Solak, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite, Fikret Hodžić, vlasnik i direktor kompanije "F.H. Srebrena malina", te Jelka Milićević, ministrica financija FBiH.

Optuženima se stavlja se na teret da su počinili kaznena djela udruživanje radi činjenja kaznenih djela u vezi s nabavkom 100 respiratora iz Kine u vrijednosti od 5,3 miliona eura, te zaštitne opreme u vrijednosti od 1,4 miliona eura za potrebe borbe protiv korona virusa u Federaciji BiH u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

Od posljedica COVID-a 19 je u prva tri mjeseca 2021. godine preminulo 3.130 ljudi, što je skoro polovina ukupnog broja preminulih zaraze od početka pandemije u martu prošle godine.

Tokom trećeg vala pandemije samo u KS-u, u martu ove godine od korona virusa je umrlo 400 ljudi, u odnosu na ukupno 383 preminulih od marta do kraja decembra 2020. godine.

Provjere akademskih zvanja direktorice KCUS

Nakon inspekcije provedene u junu Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo utvrdila je da zvanje magistra direktorice KCUS Sebije Izetbegović zahtijeva dodatne provjere.

"Razlog tome je što nam nije bila predočena relevantna dokumentacija koja se odnosi na stečena prava studentice Izetbegović na postidiplomskom studiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, niti smo imali uvid u nstavne planove i programe, te fond sati časova predavanja", ističu u Upravi.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG