Linkovi

Sarajevo: Otvoren "drive-in" punkt za testiranje na COVID19


Sarajevo

U sarajevskom naselju Marijin Dvor u srijedu, 17. februara, otvoren je punkt za drive in testiranje na korona virus kako bi se ubrzao proces testiranja i rasteretile zdravstvene ustanove.

Na ovom punktu mogu se testirati svi koji imaju uputnicu od ljekara primarne zdravstvene zaštite, prvenstveno osobe s posebnim potrebama.

Haris Vranić, ministar zdravstva Kantona Sarajevo, jednog od 10 kantona bosanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH, kazao je da je drive in punkt napravljen u skladu sa svim standardima epidemiološkog uzimanja uzoraka na COVID-19.

"Svi koji se budu testirali bit će obaviješteni putem Viber aplikacije ili na njihov mobilni telefon. Rezultati testa će biti u najbržem roku. Očekujemo da će se na rezultate čekati između šest i osam sati. Nekada se može desiti da bude duže, ali nikada više od 24 sata", rekao je Vranić.

On je dodao da će o rezultatima biti obaviještene i nadležne COVID ambulante, tako da će odmah biti omogućeno liječenje zaraženih.

Vranić je podsjetio da je Vlada KS donijela odluku da Zavod zdravstvenog osiguranja osigura sredstva za nabavku 100.000 cjepiva protiv COVID-19 nakon čega je Zavod raspisao javni poziv svim veledrogerijama koje imaju pravo uvoza vakcina.

"Neophodno je da dobiju sva zakonski propisana odobrenja da bi se mogle uvesti vakcine. Proces veoma sporo teče jer je država složena. Stupili smo u kontakt sa svim proizvođačima vakcina. Još uvijek nemamo dozvolu da ih uvezemo zbog zakonskih prepreka države i entiteta", rekao je Vranić.

Kako je kazao očekuju se vakcine kompanija Pfizer i AstraZeneca, kao i vakcine Sputnik V, od kojih je AstraZeneca dostavila ponudu.

Premijer KS Edin Forto je rekao da u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama postoji mogućnost nabavke vakcina za potrebe KS, ali je kao razlog sporosti u ovom procesu naveo da je u direktnim pregovorima sa proizvođačima lakše nabaviti velike količine vakcina.

BiH trenutno ima potpisane ugovore o nabavci vakcina za 40 posto stanovništva.

Na adresu Ministarstva civilnih poslova BiH je 30. januara stigla obavijest i potvrda iz Globalne alijanse za vakcine (GAVI) u kojoj stoji da će od sredine februara početi isporuka vakcina za BiH.

Ministarstvo je naručilo 1.232.000 doza kroz COVAX mehanizam, za 20 posto populacije kroz GAVI. Pored toga naručeno je i dodatnih 892.000 doza Pfizer i Moderna vakcina u okviru mehanizma Evropske unije.

XS
SM
MD
LG