Linkovi

Policija u BiH traga za američkim ultradesničarem Robertom Rundoom


Robert Rundo pokazuje grafit u Beogradu. Foto: Screenshot iz videa na aplikaciji Telegram
Robert Rundo pokazuje grafit u Beogradu. Foto: Screenshot iz videa na aplikaciji Telegram

Domaće policijske agencije rade na pronalasku američkog državljanina Roberta Rundoa, osnivača krajnje desničarske organizacije koji se u svojoj zemlji suočava s optužbama za nasilje, potvrđeno je iz Službe za poslove sa strancima za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Rundoa je Srbija ranije deportovala u BiH, prema navodima medija u ovoj zemlji.

On se u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) suočava s optužbama za izazivanje nereda i zavjeru zbog regrutovanja i treniranja članova za nasilje te učestvovanje u nasilju 2017. godine. Rundo i grupa drugih muškaraca su, prema optužbama, fizički nasrnuli na građane koji su protestovali protiv tadašnjeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Istraživački portal Bellingcat pisao je kako je Rundo tokom 2020. godine boravio u nekoliko evropskih zemalja te da je u Srbiji snimao videe u kojima širi ultradesničarske stavove.

Prema zvaničnim podacima domaćih institucija potvrđenim za BIRN BiH, Rundo je u BiH ušao u februaru 2021. godine.

Svevlad Hoffman, savjetnik direktora Granične policije Bosne i Hercegovine, kazao je da je Rundo ušao u BiH preko Graničnog prelaza Šepak u blizini Zvornika 11. februara 2021. godine.

Prema pisanju srbijanskog Blica, Rundo je 11. februara zapravo protjeran iz Srbije.

On je prvi put je pokušao ući u BiH preko Graničnog prelaza Rača 10. februara, ali je vraćen jer nije imao negativan PCR test, koji je obavezan za državljane SAD-a koji žele ući u BiH, naveo je Hoffman.

Kako je rekao, Granična policija tada nije znala da Rundo predstavlja opasnost za nacionalnu sigurnost Bosne i Hercegovine.

“Granična policija u tom momentu nije raspolagala informacijom da Rundo predstavlja opasnost po nacionalnu sigurnost, jer OSA nije na vrijeme dostavila podatke”, kazao je on.

Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) nije odgovorila na pismeni upit BIRN-a BiH za komentar.

Portal Istraga prenio je kako je nekoliko ugostitelja u Zvorniku identifikovalo Rundoa kao svog gosta nakon što je prešao granicu.

Odgovarajući na pitanje da li rade na pronalasku Rundoa, iz Službe za poslove sa strancima su potvrdili da na tome sarađuju s domaćim policijskim agencijama.

“S obzirom da se radi o stranom državljaninu, Služba za poslove sa strancima iskazala je operativni interes, te poduzima određene aktivnosti u skladu sa svojim nadležnostima, te sarađuje s drugim nadležnim policijskim agencijama, a sve u cilju pronalaska lica te preduzimanja mjera u skladu s nadležnostima Službe”, naveli su u odgovoru.

Nakon što je Rundo ušao u BiH, Savezni apelacioni sud SAD-a je početkom marta 2021. naredio nižem sudu ukidanje ranije oslobađajuće presude protiv njega i još trojice muškaraca, zaključivši da im se može ponovo suditi zbog nereda u državi Kaliforniji.

Prema pisanju LA Timesa, Rundo se suočio s optužbama da je fizički nasrnuo na policajca i grupu koja je protestovala u Berkeleyju, pozivajući se na FBI. Sudija u Los Angelesu je odbacio ove optužbe navodeći kako je zakon za sprečavanje nereda iz 1968. godine, po kojem je Rundo optužen, neustavan jer bi, prema njemu, čak i oni koji pošalju prijatelju poruku da idu na politički protest mogli biti optuženi, te dodao i da su, prema Prvom amandmanu američkog Ustava, čak i oni s “otrovnom i ideologijom mržnje” zaštićeni, navodi LA Times.

Apelacioni sud donio je drugačiju odluku, navodeći kako su dijelovi zakona koji govore o poticanju na nerede ili pomaganju i uzimanju učešća u nasilju ustavni i u skladu s ranijom presudom Ustavnog suda.

Rundoa su američki mediji, PBS u dokumentarnom serijalu Frontline i ProPublica identifikovali kao jednog od osnivača nasilne ultradesničarske organizacije “Rise Above Movement” (RAM).

Organizacija je osnovana 2017. godine u Kaliforniji i isprva je u nazivu sadržavala borilačke vještine i krajnju desnicu. Prema pisanju Counter Extremism Projecta (CEP), Rundo je izjavio kako je organizaciju osnovao jer su druge krajnje desničarske organizacije u to vrijeme bile previše blage za njega i želio je izaći iz okvira online foruma. Prema pisanju CEP-a, članovi RAM-a bili su učesnici nasilnog okupljanja u Charlottesvilleu u SAD-u 2017. godine.

Članovi organizacije treniraju borilačke vještine i ne ustručavaju se koristiti ih na okupljanjima.

“RAM tvrdi da želi oživjeti ‘ratnički duh’ bijelih muškaraca”, navodi CEP.

U periodu nakon njegovog zvaničnog ulaska u BiH, emitovan je najmanje jednom Rundoov “Active club Podcast” putem RAM-ove internet stranice Media2rise, te je objavljeno njegovo gostovanje u australskom ultradesničarskom podcastu “Voice of Zealandia”. BIRN BiH nije mogao potvrditi kada je kreiran ovaj sadržaj.

  • 16x9 Image

    DETEKTOR .BA

    Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je medijska nevladina organizacija sa sjedištem u Sarajevu i objavljuje na platformi Detektor. Specijalizirana za praćenje i izvještavanje sa suđenja za ratne zločine, korupciju i terorizam. Novinari BIRN-a BiH godinama su vodeći izvori za javnost iz oblasti tranzicijske pravde, vladavine prava i ekstremizma.

XS
SM
MD
LG