Linkovi

Nova obustava proizvodnje u rudnicima u BiH


coal mine
coal mine

Rudari tuzlanskog rudnika Kreka su obustavili proizvodnju, jer im nisu uplaćene plate i naknade za oktobar. Proizvodnja je obustavljena u utorak, 22.novembra u sedam sati ujutro, potvrdio je predsjednik Sindikata Rudnika uglja "Kreka" Zuhdija Tokić za Radio Slobodna Evropa (RSE).

"Nismo mi u štrajku, mi smo u radnom neposluhu. Znači nema proizvodnje, a razlog je nepoštivanje kolektivnog ugovora od strane poslodavca i vlasnika. I radnici će, čim se isplati plata odnosno ispoštuje kolektivni ugovor, krenuti sa proizvodnjom“, rekao je Tokić.

Proizvodnja je obustavljena i u rudniku u Zenici. Razlog je što nisu dobili platu za oktobar, ni topli obrok za septembar, potvrđeno je za novinsku agenciju Fena.

Zenički rudnik zapošljava oko 930 radnika.

I tuzlanski i zenički rudnik pripadaju Koncernu Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH, u okviru kojih je još pet rudnika.

Rudari svih sedam rudnika koncerna su obustavili rad i u novembru 2021. godine, kada su protestvovali pred zgradom Vlade Federacije BiH u Sarajevu.

Nakon protesta, postignut je sporazum koji je predviđao uvezivanja staža svim radnicima u rudnicima uglja i osiguravanje sredstva za izmirenje obaveza za njihovo penzionisanje.

Rudnici u vlasništvu Elektroprivrede BiH su najveći proizvođači uglja. U njenim rudnicima i termoelektranama na ugalj radi oko 12.000 radnika i 4.000 kooperanata.

Od osam rudnika iz Federacije BiH, pozitivno posluje jedino rudnik Gračanica, u srednjoj Bosni.

Poslovanje ostalih rudnika je obilježeno lošim uslovima rada, štrajkovima, korupcijskim aferama i gomilanjem gubitaka u poslovanju, koji su dosegli 900 miliona maraka (460 miliona eura).

Bosna i Hercegovina ima 14 aktivnih rudnika uglja. Deset u javnom, a četiri u privatnom vlasništvu. Od tog broja, njih osam su u vlasništvu entiteta Federacija BiH i njenog javnog preduzeća Elektroprivrede BiH. Dva su u vlasništvu Elektroprivrede drugog entiteta, Republike Srpske.

Više od 95 posto godišnje proizvodnje uglja u BiH se iskoristi kao gorivo za proizvodnju struje u pet termoelektrana- Tuzli, Ugljeviku, Stanarima, Kaknju i Gacku. To osigurava energetsku nezavisnost, pa je BiH jedina je zemlja u regiji koja izvozi značajne količine struje.

Tek manji dio uglja se koristi u industriji, toplanama, školama i za grijanje domaćinstava.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG